Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Metoo får även manliga bastioner som Formel 1 att vackla

Formel 1 avskaffar sina grid girls, lättklädda kvinnor som i alla tider varit med vid start och prisceremonier. Tacka metoo-rörelsen för det, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Annons
Så kallade grid girls vid Formel 1-tävlingen i Monaco förra året. Foto: AP Photo/Frank Augstein

I kampen för en jämställd värld där män och kvinnor har samma rättigheter och framställs som varandras likar må vissa framsteg låta futtiga men ändå vara viktiga.

Så länge som män har kört sina supersnabba Formel 1-bilar – det vill säga i snart 70 år – har det funnits så kallade "grid girls" som ett fast inslag. Det vill säga, snygga, vanligtvis lättklädda tjejer som presenterat förarna och som har varit en del av underhållningen kring racen.

Kritik har riktats mot det sexistiska fenomenet genom åren såklart, men Formel 1 har framhärdat och såväl fans som förare har uttryckt önskan att få ha sitt "ögongodis" (som Renaults Nico Hülkenberg kallade de unga kvinnorna när frågan kom upp förra året) kvar. "It's kind of like part of the attraction of the sport, fast cars and fast girls", konstaterade den australiensiske föraren Daniel Ricciardo.

Men trots att en del av förarna tydligen tycker att det är viktigt med lättklädda kvinnor omkring sig för att kunna köra bil ordentligt så har Formel 1 beslutat sig för att skippa sina grid girls.

"Det passar inte våra värden eller den samhällsnorm som finns i dag", konsterar Sean Bratches, marknadschef för Formel 1.

När Formel 1-säsongen inleds i Melbourne, Australien den 25 mars kommer det inte att finnas några lättklädda kvinnor på banan.  

Läs mer: F1 grid girls dropped for 2018 season amid sexism row

Det är såklart metoorörelsen som gett Formel 1 sådan skrämselhicka – i bästa fall insikt – om att vi lever i en modern tid. Oavsett varför så gör man ju en välkommen förändring. Gott så.

Och trots gnället från somliga skulle jag tro att Formel 1 – med sisådär 500 miljoner människor som följer tävlingarna på tv varje år – klarar sig utan sina grid girls. Det är väl ändå bilarna som spelar huvudrollen, får man hoppas.

Det är inte bara inom Formel 1 där snygga, lättklädda tjejer är ett ständigt inslag. De dyker upp här och där i andra sporter också.

Men förhoppningsvis har Formel 1 visat vägen. För idrotten – inte ens den mansdominerade motorsporten - är inte bara till för män. Där finns mängder av unga flickor som drömmer om framtida framgångar. Att dessa flickor slipper mötas av en unken syn på vad flickor gör bäst – var dekorativa – är inte för mycket begärt. Och de mängder av småpojkar som beundrande tar efter sin idoler behöver vettiga förebilder.

I svallvågorna av metoo-rörelsen har vi sett diskussioner om högt och lågt, mycket vettigt och en del mindre bra.

Klart är att metoo blottlagt trakasserier och övergrepp i samhället. När även gamla gamla manliga bastioner – tidigare mer eller mindre ointagliga – inom motorsporten nu visar vilja till förändring visar det på styrkan i rörelsen.

Mer läsning

Annons