Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Nog kan pragmatikern och trädkramaren mötas

Självklart måste Gävle kommun ta hänsyn till behov av utveckling och exploatering. Men glöm inte de gröna värdena, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Annons
Äppelträdet i Sofiaparken har till slut sågats ner efter många års turer.

På måndagen sågades det numera berömda äppelträdet i Sofiaparken i Gävle ner.

Läs mer: Trots protesterna – berömda äppelträdet i Gävle har sågats ner

Kampen för detta äppelträd startade för några år sedan då S och M i bygg- och miljönämnden (Jörgen Edsvik, S, var ordförande då) gjorde gemensam sak och beslutade att ge bygglov till för sju radhus i Sofiaparken med garage och sophus.

Men där bygget skulle ske stod ett 200 år gammalt äppelträd, landskapets äldsta.

Redan innan beslutet hade det kommit många invändningar. Liberalerna ville exempelvis bevara parken i stort, andra bekymrade sig mer för själva äppelträdet. Sedan blev det en riktig följetong. Många protesterade och äppelträdet har stundtals haft dygnet runt-bevakning. Bygglovet har överklagats flera gånger.

Vintern 2016 kom besked från Bygg- och miljödomstolen som avslog samtliga överklaganden av bygglovet. Det fanns röster som ville att kommunen skulle försöka köpa loss marken. Ett försök gjordes men tack och lov skrinlades planerna. Nog var det ett unikt träd för Gävle men kassakistorna är som bekant inte hur välfyllda som helst i kommunen och att lägga hur mycket pengar som helst för att rädda ett träd vore oansvarigt.

För väldigt många låter förstås hela historien prillig. Ska verkligen ett enda träd få stå i vägen för byggplaner som kan vara viktiga för kommunen?

Självklart har kommunen att ta hänsyn till behov av utveckling och exploatering och ibland måste det gamla ge plats för det nya. Ibland är det bara att inse att stadsbilden måste förändras. Men kommunen har också andra värden att ta hänsyn till.

I fallet med äppelträdet är det nog snarare så att det blivit en symbol för hur Gävle kommun skött frågor om parker, träd – de gröna lungorna! – i staden.

Gävle ska vara en attraktiv stad att bo i och en stad människor vill flytta till. Men för det måste det finnas attraktiva bostäder, attraktiva tomter med ett bra, centralt läge. Jag förstår allt det. Men Gävle kommun (liksom många andra kommuner) har länge glömt de andra värden som gör en stad. Även vackra träd, grönområden och parker – de små gröna oaserna är viktiga beståndsdelar i en stad. Även dessa grönområden skapar den attraktiva miljö som behövs för att locka hit människor.

Det finns värde även i det gröna. Hälsobefrämjande sådana och värde för livsmiljön. Svårare att kvantifiera förstås än ett hus med ett antal lägenheter till försäljning, men ändå: nog är det värden som inte ska ignoreras.

Det finns ingen anledning att ställa pragmatism mot trädkrameri. De båda kan faktiskt mötas.

 Läs mer: Kommentar: Äppelträdet är fällt – men som symbol står det kvar

Mer läsning

Annons