Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Världen är full av Harvey Weinsteins

Kanske framstår en kampanj som #metoo som lite fånig, ska det verkligen behövas? Men ibland behöver vi med gemensamma manifestationer skicka tydliga signaler och stärka vår egen övertygelse, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Annons

Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette, Mira Sorvino, Rose McGowan, Angelina Jolie Pitt, Asia Argento and Ashley Judd är några av de kvinnor som berättat om övergrepp.

2005 frågar en reporter rockstjärnan och skådespelerskan Courtney Love om hon har några tips till unga kvinnor som vill flytta till Hollywood. Hon svarar "om Harvey Weinstein bjuder in dig till en privat fest på the Four Seasons – gå inte".

Se klippet här: Courtney Love Warning Actresses of Harvey Weinstein in 2005

Klippet har fått spridning igen. Anledningen är förstås att mannen som Courtney Love pratar om anklagas av ett stort antal skådespelerskor som Angelina Jolie, Gwyneth Paltrov, Rosanna Arquette, Ashley Judd med flera – för att utsatt dem för sexuella trakasserier. Det har New York Times avslöjat.

Det står klart att det länge pratats i branschen om producenten länge, i flera decennier – det visar ju också det tolv år gamla klippet. Men tysthetskulturen har varit stark, få vågar gå emot en så mäktig person.

Men nu träder fler och fler fram.

Den tidigare stjärnproducentens fall är hårt, Hollywood har gemensamt tagit sin hand från honom, liksom hans egen familj.

Läs mer: Meryl Streep, Kate Winslet and Glenn Close Speak Out on Harvey Weinstein

I en kommentar till SVT säger den svenske skådespelaren Stellan Skarsgård, även framgångsrik i Hollywood, när han får frågan vad han tycker: "Karln är krossad och det är meningslöst att sparka mer på honom. Det får bara folk att tro att det handlar om ett enstaka rötägg när det är ett problem som finns varhelst det finns makt och maktlöshet ".

Så är det såklart, för sanningen är att det finns mängder av Harry Weinsteins därute, inte bara i Hollywood.

I spåren av avslöjandena skriver nu kvinnor över hela världen – från alla branscher och länder – under hashtagen #metoo (som skådespelerskan Alyssa Milano startade) om de övergrepp de själva varit med om.

Jag vet att många tycker att den här formen av kampanjer är fåniga. Vad hjälper väl ett upprop på sociala medier? frågar de sig.

När terrordåd har skakat oss har människor över hela världen manifesterat under gemensam paroll. "Je suis Paris". Men är det meningslöst? Är det inte ett sätt för den som känner frustration över att inte veta hur man ska hjälpa eller bara visa sin solidaritet. Plakatpolitik? Ja, kanske, men ibland behöver vi med gemensamma manifestationer skicka tydliga signaler och stärka vår egen övertygelse. Båda känna för egen del och visa för andra att vi inte är ensamma om våra upplevelser.

New York Times granskning och de modiga kvinnor som vågade berätta satte fart på snöbollen. Nu berättar kvinnor över hela världen en gemensam historia, en som kvinnor delar och förstår. Me too, ropar de.

Kanske kan det få fler att förstå, för även många män visar nu sitt stöd. En del funderar över sitt eget beteende, andra varför de inte reagerat på andras beteende.

Och visst – nog kan man lite trött sucka åt män som inte förstått. Varför har ni inte lyssnat tidigare då? tänker vi. Hur han ni kunnat undvika att förstå? Men många av dessa män får nu utstå hånfulla angrepp. Vad hjälper det? Och även om de inte förstått så gör de ju det nu.

Att så många kvinnor står upp och berättar kan ge andra – som ännu inte vågat berätta – modet att göra det. Men minst lika mycket har vi att vinna på om de som stillatigande bevittnar övergrepp finner styrkan att säga ifrån.

Mer läsning

Annons