Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Varningsklockor när vi går mot ett mjölkmonopol

Gefleortens går sammans med jätten Arla. Det kan få konsekvenser, tror GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Annons

Gefleortens Mejerier går ihop med stormejeriet Arla. Det meddelades under torsdagen.

Läs mer: Gefleortens går ihop med Arla

Beskedet slog knappast ner som en bomb, det är ingen hemlighet att Gefleortens länge har letat efter samarbetspartners. Men väcker känslor, det gör det.

Läs mer: Mjölkkris slår mot Gefleortens – letar samarbetspartner: "Vi ser en oviss framtid"

Mjölk är nämligen en produkt som lätt får konsumenternas känslor att svalla.

När det gäller andra baslivsmedel har vi inga problem med att det finns mängder av olika producenter, snarare tvärtom, vi gillar att ha många olika sorter att välja på. Men i mjölkdisken i livsmedelsaffären vill vi helst inte ha valfrihet, där ska det vara det lokala mejeriets produkter som saluförs. I Gästrikland med omnejd vill vi dricka mjölk som förpackats av Gefleortens mejerier och inget annat.

Lika trogna är konsumenterna dock inte vad gäller andra produkter. Det finns ju mängder av andra mejeriprodukter. Kvarg, yoghurt, smaksatt creme fraiche och annat är bara exempel på sådant som finns som vi gärna vill köpa. Det är också en av förklaringarna till att ett litet mejeri som Gefleortens har fått problem.

– Vi kan inte vara ett litet mejeri på den marknaden som finns med mycket specialprodukter, vi har svårt att klara den konkurrensen. Därför har vi sökt efter ett samarbete och vi har sökt under alla stenar, kan jag säga, berättade Thomas Lundgren, ordförande för Gefleortens i en intervju på torsdagen.

Tre krav ska ha ställts i samtalen med Arla gällande den tänkta sammanslagningen. De lokala bönderna, varumärket samt mejeriet ska säkras. Det ska, enligt Gefleortens, ha varit frågor som styrt valet av samarbetspartner.

Gefleortens ägs av knappt 70 mjölkbönder i Gästrikland, Dalarna och Norduppland. Dessa har tidigare sagt sig vara positiva till en samarbetspartner för att kunna säkra ett bra avräkningspris för mjölken. Situationen har länge varit allvarlig för landets mjölkbönder som ofta har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Men kommer samgåendet med Arla att säkra de lokala mjölkböndernas framtid?

Nog finns anledning att fundera på vilka konsekvenser det får att en enda aktör får en allt starkare ställning, Arla är idag en gigantisk aktör på marknaden. Det kan leda till mindre inflytande för mjölkbönderna som ju får färre aktörer att vända sig till för att säkra anständiga mjölkpriser.

Förutom bjässen Arla finns knappt andra att vända sig till än små, nischade mejerier – en försvinnande liten del av marknaden som har svårt att konkurrera.

Läs mer: Kd-riksdagsman besökte Dellenmejeriet

Vi kommer allt närmare en monopolssituation. För såväl bönder som konsumenter finns det anledningar att vara oroliga.

Mer läsning

Annons