Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarspråk om ACTA

Annons

och integritet är minst lika heta frågor 2009 som de var år 2008. FRA-lagen debatteras fortfarande, långt efter förra vårens bloggbävning. Rättegången mot Pirate Bay pågår för fullt. Och nu i veckan ska riksdagen ta ställning till Ipred-direktivet, som är tänkt att göra det lättare för nöjesbranschen att få fast personer som fildelar illegalt.

Samtidigt pågår det kontroversiella politiska processer i det fördolda. På söndagen publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel, skriven av fyra unga politiker från olika delar av den politiska skalan, som handlade om ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement.

ACTA är ett handelsavtal mot varumärkesförfalskning som just nu förhandlas fram mellan bland andra USA, Japan och EU. Det kan leda till skarpare lagar mot upphovsrättsintrång och att tullen får rätt att söka igenom resenärers datorer och mp3-spelare på jakt efter illegala filer.

Kruxet är att ACTA i praktiken kan komma att fungera som bindande lagstiftning. Ändå har medborgarna inte någon insyn i processen. Det har läckt ut vissa dokument – men generellt sett pågår förhandlingarna bakom lyckta dörrar.

Oavsett vad man har för åsikter när det gäller upphovsrätten och integriteten borde man reagera på ett sådant förfarande. Känsliga, kontroversiella politiska frågor måste luftas i öppna debatter.

Regeringen borde tala klarspråk om ACTA och låta medborgarna få insyn och möjlighet att påverka. Det är inte rimligt att demokratiska regeringar smugglar undan kontroversiella frågor i hemliga förhandlingar.

Mer läsning

Annons