Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftlöst sparpaket

Annons

knappt infinna sig och man hinner inte formulera frågan om vad den nya landstingsmajoriteten tänker göra för att kunna spara de 300 miljoner som krävs innan årets slut. Svaret kom redan igår. Ingenting. Just ingenting av betydelse i vart fall.

Landstingsdirektör Svante Lönnbark stod beredd att presentera en sparplan redan i slutet av förra året, men de politiska konvulsioner som drabbade landstinget lade hinder i vägen. Nu har som bekant landstinget lyckats få ihop en politisk majoritet, men av Lönnbarks sparpaket får allmänheten bara se vissa delar, de som inte är kontroversiella.

landstingsråd Björn Brink ger klara besked i gårdagens Gefle Dagblad. ”Det är ingen mening med att kasta fram en massa sparförslag som inte är politiskt genomförbara”.

Lönnbarks utredning är beställd av hela landstingsstyrelsen men majoritetspartierna behåller de mest kontroversiella delarna för sig själv. Moderaterna, Folkpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet får nöja sig får nöja sig med de okontroversiella smulorna...

att Lönnbarks sparpaket innehåller dramatiska nedskärningar av sjukvården i Hälsingland. Det är symptomatiskt att just Centerns Björn Brink redan ett par dagar efter att majoriteten formats talar om ”sparförslag som inte är politiskt genomförbara”. Orsaken är lätt att finna. I Hälsingland har Centerpartiet sitt starkaste stöd. Tillsammans med Socialdemokraterna dominerar de den politiska scenen i landskapet.

Här talar alltså politiska särintressen och politisk egennytta. Nästa år är det valår och då gäller det att vara rädd om rösterna. Det kan, sett så här lite i efterhand, inte ha varit särskilt svårt för S och C att samsas kring försvaret av sjukvården i Hälsingland.

. De kraftfulla besparingsåtgärder som krävs för att få landstingets ekonomi i en långsiktigt hållbar balans blir inte av. I stället ska man nu, enligt Brink, dutta lite med närvården, börja planera Vårdvalsreformen och... ja, just ingenting mer.

ytterst allvarligt för landstingets, och sjukvårdens, framtid. Landstingets ekonomi befinner sig i fritt fall. Lägger vid då också till finanskrisen och lågkonjunkturen, var slut vi ännu inte ens kan ana, så blir läget synnerligen besvärligt.

har hänvisat till att staten måste hjälpa till, men där har finansminister Anders Borg redan satt upp stoppskylten. Det blir inget. Andra politiker har krävt att lagen ska skrivas om så att landstinget får redovisa underskott i bokslutet. Jaja, det gäller ju att till varje pris slippa ta politiskt ansvar för landstingets ekonomi.

Det är ingenting annat än ren ynkedom!

Mer läsning

Annons