Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen nådde Ovako

/

Annons

Världen skälver. Världsekonomin har bromsat in kraftigt till följd av spekulationerna på finansmarknaden. Likt en dominoeffekt revideras nu tillväxtprognoserna ned i land efter land, sektor efter sektor. Ett litet exportberoende land som Sverige är inget undantag, tvärtom.

Lågkonjunkturen, likviditetsproblemen och de generellt mörka framtidsutsikterna har resulterat i de mest omfattande varslen på 18 år. Och vågen har knappast bedarrat, fortsatta besked om neddragningar är att vänta. Tar företagen till yxan nu, bokförs omkostnaderna i årets resultat och då slipper företagen bära med sig förlusterna till nästa år.

Krisen slår blint mot välmående, konkurrenskraftiga företag med stor framtidspotential. Tillverkningsindustrin har gått från all-time-high till dödläge över en höst.

Varselvågen sveper fram likt en tsunami utan att göra någon större skillnad på sektor eller riktnummer. Förra veckan nådde den Sandvik där 900 anställda på Sandvik Materials Technology varslades. I går var det 0290:s tur. Ovako i Hofors varslar 80 fast anställda och drygt 20 visstidsanställda får sluta. 40 procent av den budgeterade volymen är borta. Övertaligheten måste åtgärdas. Skiftgången i stål- och valsverken rationaliseras.

Den globala marknadsutvecklingen gör läget på stålmarknaden prekärt. Utvecklingen har försvagats inom ett flertal marknadssegment. Inte minst produktionen beroende av den stukade fordonsindustrin, som den tillträdande presidenten Barack Obama nu försöker blåsa liv i genom statliga nödinsatser, måste anpassa kostymen. Eftersom 60 procent av Ovakos produktion går till fordonsindustrin var den vikande orderingången oundviklig. Och varslen därmed väntade.

Nu krävs det en rejäl kraftsamling i form av en lokal samordningsgrupp med företrädare från bland annat arbetsförmedlingen, facket, näringslivet, staten, kommunen och länsstyrelsen. Alla inblandade måste inventera vilka resurser som står till förfogande och därefter kartlägga behovet av vidareutbildning för att tillvara de nu drabbade individernas utvecklingskraft.

När Ovako varslar drabbar det hela Hofors eftersom människor förlorar sina trygga arbeten, skatteintäkterna minskar, konsumtionen avtar och de offentliga utgifterna tenderar att öka. Risken för en negativ konsumtionsspiral är påtaglig, vilket fördröjer uppgången. Globaliseringen förutsätter såväl omställning som förnyelse på det lokala planet. Stundvis obekvämt, men det är också något som präglat vårt land allt sedan industrialismens genombrott i mitten av 1800-talet och som ytterst lagt grunden till det svenska välståndet.

I fem år har Ovako kört med maximal kapacitet och tenderat produktionsrekord. Aldrig förr har så mycket stål tillverkats i Hofors under i brukets historia. Skulle det vara någon tröst i dagsläget? Ja, för på lågkonjunktur följer alltid högkonjunktur. Allt är inte hopplöst och nattsvart. Hoforsbornas och Ovakos livskraft är mycket starkare än finanskrisen.

GD 25 NOVEMBER 2008

Mer läsning

Annons