Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kubas hjältar

Annons

Kubas diktator Raúl Castro - Fidels bror - har gjort ett utspel om samvetsfångarna i landets fängelser. På en presskonferens med Brasiliens president Lula da Silva svarade han så här på en journalists fråga, enligt TT: ”Dessa fångar du talar om - vill USA ha dem fria?”...”Vi skickar över dem med familjer och allt. Och låt dem skicka tillbaka våra fem hjältar.”

”Hjältarna” är fem kubaner som sitter fängslade i USA sedan de 2001 dömdes för spioneri. Många undrar om de verkligen fått rättvisa rättegångar i Miami, men de har i alla fall fått sina domar omprövade, även om det inte ledde till frigivning.

Den kubanska regimens upprördhet över rättssäkerheten i USA är löjeväckande mot bakgrund av att alla som misshagar regimen löper risk att inte bara trakasseras utan också kastas i fängelse.

Oberoende journalister, fria fackföreningsföreträdare, ledare för oberoende politiska partier, fria bibliotekarier, MR-aktivister och andra som arbetat fredligt för ett bättre hemland utsattes våren 2003 för en landsomfattande razzia och dömdes efter skenrättegångar till decennielånga fängelsestraff. Alla samvetsfångar, enligt Amnesty International.

Nu säger diktatorn alltså ”vill USA ha dem fria?”, som om fångarna vore spelbrickor och inte personer som har samma rätt att visats i Kuba som bröderna Castro. Det är tragiskt att så många kubaner tvingats i exil på grund av förtrycket i landet.

Castro ska inte få plocka poäng genom att skicka ännu fler i exil. Personerna han pratar om borde aldrig ha fängslats. De är de verkliga kubanska hjältarna.

Mer läsning

Annons