Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor i politiken tar över...

Annons

I en amerikansk enkätundersökning med frågan ”vilken kvinna beundrar du mest” blev Hillary Clinton överlägsen etta med 28 procent. Därnäst hennes politiska motpol, de konservativas nya stjärnskott Sarah Palin med 11 procent. De tre namnen närmast därefter var Oprah Winfrey, Condoleezza Rice och Michelle Obama.

Fyra av fem alltså från den politiska sfären. Undantaget är TV:s megastjärna Winfrey, men också hon har de två senaste åren spelat en politisk roll genom att tidigt ställa upp bakom Barack Obama och delta i flera av hans kampanjmöten.

Något liknande har knappast hänt tidigare, normalt skulle nog listan toppas av kvinnor inom film, musik, underhållning och idrott. USA har fortfarande få kvinnor i kongressen. Sverige har hög andel kvinnor i riksdag och regering, men hur beundrade de är må vara osagt. Omröstningen återspeglar att det politiska intresset ökat markant i USA, till stor del naturligtvis en följd av presidentvalskampanjen. Skulle man fråga om den mest beundrade mannen blev svaret i såväl USA som världen över naturligtvis Barack Obama.

Clinton, själv inledningsvis den mest tippade presidentkandidaten, efterträder Rice som utrikesminister. Rice är republikan men har beskrivit hur glad och tagen hon är över den historiska tilldragelsen att en färgad familj flyttar in i Vita huset.

De färgade är en minoritet i USA men tre av fem av de mest beundrade kvinnorna kommer alltså ur den, också det tänkvärt.

Mer läsning

Annons