Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lag för äldre

Annons

igen i debatten om diskriminering av äldre. Lagstiftning mot diskriminering i arbetslivet har drivits fram men folkpartiet har hela tiden varit missnöjt över att lagen stannat där och inte gäller hela samhället. Så kallad negativ särbehandling finns nämligen överallt.

Själv råkade jag ut för det för en tid sedan då en förhoppningsfull telefonintervjuare hörde av sig. När hon fick höra min ålder förklarade hon att jag var för gammal och tackade för sig. En vänlig och glad dam men med ett diskriminerande uppdrag.

på att det finns godtyckligt satta åldersgränser och uppdraget för oss alla är i dag att få bort alla åldersgränser som inte har speciella funktioner. Vi måste ju ha myndighetsålder, körkortsålder och systembolagsålder som skyddar ungdomar eftersom de inte har samma mognad, kunskaper eller omdöme som vi väntar oss att vuxna har. I huvudsak, anför dock folkpartisterna Jan Björklund, Nyamko Sabuni, Tobias Krantz och Barbro Westerholm, är åldersgränser feltänkt. I detta instämmer jag verkligen.

av åldersgränser förstår man behovet av en lagstiftning som håller efter diskriminerare. Exempel: Ingvar Kamprad, 83 år, fick inte låna i sin egen Ikanobank där lånegränsen var satt till 70 år, Nobelpristagaren Arvid Carlsson tappade allt stöd från medicinska forskningsrådet sedan han fyllt 65 år, Ingemo Brunström, då 80 år, fick i höstas inte köpa ett mobilabonnemang i teleburiken The Phone House, hon ansågs för gammal. Bostadsrättsföreningen Senioren i Luleå har vägrat sälja bostadsrätter till köpare över 75 år med motiveringen att ”det här ska inte vara någon vårdcentral”.

men dessa fyrkantigheter. Det gäller att ta sig in i samhällsdebatten och hävda att äldre är en del av samhällslivet. ”Vi är en del av regeringsunderlaget”, som SPF- ordföranden Karl Erik Olsson skriver i senaste numret av Veteranen, och då ska vi på bredden vara med i vardagslivet.

de politiska partierna nominera till alla folkvalda församlingar. Hur blir landets nästan 1,7 miljoner pensionärer representerade?

TORD BERGKVIST

f d politisk redaktör

Mer läsning

Annons