Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsting utan ledning

/

Annons

Den parlamentariska krisen i landstinget Gävleborg förvärrades i går när finanslandstingsrådet Ann-Margret Knapp, s, kastade in handduken. Bakgrunden är naturligtvis fredagens landstingsfullmäktige då den politiske vilden, från miljöpartiet avhoppade, Laszlo Gönczi, röstade med oppositionen vilket innebär att landstiget nästa år har en borgerlig budget. Det innebär också att landstinget Gävleborg nu står utan politisk ledning.

Samma sak hände för tre år sedan. Det borgerliga budgetförslaget vann sedan bland annat två avhoppare från vänsterpartiet och några socialdemokratiska ledamöter lagt ner sina röster. Då var Ingrid Amrén finanslandstingsråd och fann för gott att sitta kvar och administrera den borgerliga budgeten.

Så alltså icke Ann-Margret Knapp. I ett pressmeddelande säger man att ”socialdemokraterna i Gävleborg inte har för avsikt att ta ansvar för en politik som utformats av de borgerliga partierna”. Det är naturligtvis inte så svårt att förstå. Däremot frågar man sig om inte detta ändå kunde ha undvikits.

På många håll runt om i landet kan vi se hur lokala politiskt valda församlingar samarbetar över blockgränserna, ”för kommunens, bygdens, medborgarnas bästa”. I Upplands Bro samarbetar till exempel socialdemokrater och moderater. Men det är rätt unikt. Socialdemokrater och moderater är inga naturliga samarbetspartners. De står för långt i från varandra ideologiskt.

Men det som är möjligt på många andra ställen i vårt avlånga land borde ju inte vara helt omöjligt här. Det hade till exempel räckt med att folkpartiet tagit Ann-Margret Knapps utsträckta hand så hade landstingsfullmäktige haft en stabil majoritet. Det hade länets sjukvård tjänat på. Ann-Margret Knapp och Carina Östansjö hade säkerligen tillsammans kunnat ro nödvändiga omstruktureringar i land.

Nu ska moderata oppositionsrådet Patrik Stenvard i stället försöka skapa en ny majoritet. Det blir då att vända sig till miljöpartiet, något annat val finns inte. Men att bygga en majoritet på ett samarbete med notoriskt opportunistiska miljöpartister verkar vanskligt. Möjligen kan han göra som socialdemokraterna gjort vid valet 2002 när man lockade över miljöpartiet (som gått till val på den borgerliga valplattformen) till sin sida genom att erbjuda Ann Catrin Bergman en landstingsrådspost.

Nu kommer visserligen landstingspolitiken att gå i stå men nästa stora uppgift, med början i slutet av januari, blir att ta ställning till landstingsdirektören Svante Lönnbarks stora förslag till ny struktur för sjukvården i Gävleborg. Det kan inte hanteras av ett fullmäktige som är beroende av dagsformen hos Laszlo Gönczi.

GD 16 DECEMBER 2008

Mer läsning

Annons