Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt de valda bestämma

/
  • Ett ”skuggkabinett” av riksdagsledamöter kan inte få styra landstingsfullmäktige bakom kulisserna.

Annons

Det handlar om människor. Landstinget driver på öppet hav som en skuta utan styrfart. Det partipolitiska spelet med rötter ända in i riksdagen har orsakat ett parlamentariskt haveri som på både kort och lång sikt riskerar att drabba sjuka och gamla, de som vårdas och de som väntar på vård. Det är grymt!

Landstingspolitikerna väljs till sina uppdrag som är att garantera en välfinansierad och fungerande vård i länet. Det är en självklarhet. Men i så jämna val som det senaste uppstår en situation som ställer demokratiska frågor. Båda blocken fick nästa exakt lika många röster. Det ena blocket kan skapa en skör majoritet med en (!) rösts övervikt. Men miljöpartisten Laszlo Gönczi tappade formen och majoriteten försvann.

Dödläge i landstingsfullmäktige, alltså.

Vilken är då den demokratiska lösningen på det problemet? Ja, det har ju, med framgång, provats på många andra håll och nivåer inom politiken. Samarbete över blockgränsen. I riksdag och regering har såväl centern som folkpartiet samarbetat med socialdemokraterna. Varför går det inte i landstinget Gävleborg?

Viljan finns, faktiskt. Finanslandstingsrådet Ann-Margret Knapp, s, räckte redan för någon månad sedan ut en hand till oppositionen och bjöd in till diskussioner. I en kommentar i TV i förrgår menade hon att jämviktsläget öppnar för samarbete mellan blocken.

Ändå händer ingenting. Orsaken står att finna bakom kulisserna. Respektive partis riksdagsledamöter håller tummen i ögat på sina landstingspolitiker.

Raimo Pärssinens järngrepp över de socialdemokratiska landstingspolitikerna är väl känt.

Folkpartister i landstinget gör ingenting avgörande utan att kolla med riksdagsledamoten Hans Backman. Oppositionsrådet Carina Östansjö har till exempel, enligt uppgift, föreslagit att partiet ska förhandla med Ann-Margret Knapp men fått avslag. Annars kunde nog ett sådant samarbete vara fruktbart.

Ander W Jonsson svarar för centerns ledamöter. Stundom har han, enligt uppgift, hjälp av Maud Olofsson som gärna lyfter på telefonluren.

För kristdemokraterna anses partisekreteraren Lennart Sjögren har sista ordet.

Moderaternas Margareta B Kjellin håller ett vakande öga på sina skaror.

Några exempel på hur landstingets folkvalda ledamöter styrs av sina respektive partier.

Ett demokratiskt problem är dock att politiker som inte är valda till landstingsfullmäktige har ett avgörande inflytande över fullmäktiges politik. Ordningen kan knappast förbjudas men väljarna har rätt att kräva att de politiker de röstar in i landstingsfullmäktige också får ta det fulla ansvar som förväntas av dem utan att bli styrda av olika ”skuggkabinett” bakom kulisserna.

Låt alltså riksdagspolitiker sköta sitt, landstingspolitiker sitt och kommunpolitiker sitt. Utan inblandning av utomstående.

Det handlar till syvende och sist om länets framtida sjukvård...

GD 17 DECEMBER 2008

Mer läsning

Annons