Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Hur kan man önska sitt barn allvarlig sjukdom?

Ledarsidans krönikör om föräldrar som medvetet vill låta sina barn smittas av mässling.

Annons

Vaccination är en solidaritetshandling.

Att medvetet smitta andra med en allvarlig sjukdom, det är väl något man mest förknippar med 90-talsrubrikerna om ”hiv-mannen”. Desto svårare är det att föreställa sig att svenska föräldrar sitter i slutna Facebook-grupper och planerar hur de ska sprida mässling mellan sina barn. Detta är en vidrig handling.

För mässling är inte bara en av världens mest smittsamma sjukdomar. I länder som saknar vaccinationsprogram hör den också till en av de dödligaste. Vi ska därför vara tacksamma över att vi i Sverige kan skydda oss, och därmed alla som av medicinska skäl inte kan få vaccin: små barn, sjuka, gamla, personer med dåligt immunförsvar. Vaccination är en solidaritetshandling med dem.

Att i stället med flit smitta barn kan eventuellt räknas som misshandel: I Expressen påminner juridikprofessorn Mårten Schultz om brottsbalkens tredje kapitel, femte paragrafen: "den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta kan dömas till fängelse i högst två år."

Föräldrarna själva kallar dock tillfogandet av sjukdom för partyn. De beskriver mässlingssymtom hos sina barn som goda nyheter. Erbjuder generöst andra att komma över med sina små. ”Sharing is caring”. Ja, de skriver så. Det är så bisarrt, så svårt att ta in. De har ju uppenbarligen internet, de här föräldrarna. De kan läsa. Så hur kan de vilja utsätta sina, och andras, barn för det här?

En del av dem gör det för att de hört om en studie som hävdat att mässlingsvaccin ”skapar” autism – och inte tagit reda på att den var ett fuskverk och raskt drogs tillbaka. Andra tror att det är naturligare, och därmed på något dunkelt sätt bättre, att genomgå sjukdom. Ytterligare några menar att just mässling rentav medför en sorts själslig utveckling, och förbättrar barnens karma.

Jo, förklaringarna är helt klart vetenskapsfientliga. Men – och detta är ju högst ironiskt – den nonchalanta inställningen utgår samtidigt från en tydlig övertro på sjukvården. För de här föräldrarna är inte onda människor. De vill inte att deras barn ska dö. De är säkra på att om det skulle tillstöta komplikationer så är det väl bara att åka in till sjukhus.

"Hallå, vi lever ju i moderna Sverige, här dör ingen av mässling, det var sådant som hände på 1800-talet!" Detta är ett av de vanligaste argumenten från mässlingsförespråkarna.

Men skälet till att folk inte dör av mässling är ju att tillräckligt många har vaccinerat sig!!!!!! Ursäkta, jag vet att man ska vara sparsam med utropstecken, men ibland behövs de verkligen.

För de här föräldrarna struntar uppenbarligen inte bara i att ett sjukhusbesök skulle exponera redan svaga och utsatta personer för en extremt smittsam sjukdom. De ignorerar dessutom det faktum att det på riktigt inte finns någon hjälp att få för den som är illa däran.

Mässlingsviruset kan ge skador på båda hjärnan och nervsystemet. Det kan också ligga vilande i flera år, för att sedan blossa upp i subakut skleroserande panencefalit, som alltid och utan undantag leder till döden.

Folk får hysa vilka vanföreställningar de vill, det är inte det. Men detta handlar inte om personlig tro. Det handlar om riskera andras liv för att man är för självbelåten för att sätta sig in i vad mässling faktiskt innebär. Det är vansinne.

Mer läsning

Annons