Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lojalitet mot yttrandefriheten

/

Annons

Lojalitet är ett knivigt begrepp. Den som blir anställd måste vara lojal mot sin arbetsgivare. Att skada arbetsgivaren med skvaller, att föra känslig information vidare och bedriva konkurrerande verksamhet är exempel på sådant som anses illojalt att syssla med, det kan till och med leda till uppsägning.

Men vad händer när anställda känner att de måste säga ifrån? Det kan röra sig om rena oegentligheter eller det kan vara hopplösa arbetsvillkor. Ska lojaliteten mot arbetsgivaren gå före den grundlagsstadgade rätten att yttra sig, rätten att kritisera?

För privatanställda är lojalitetsperspektivet överordnat. För offentliganställda är den aspekten också viktig men skyddet för yttrandefriheten mycket starkt. Ändå får man lätt känslan av att taket inom det offentliga är lågt, det visar ett aktuellt fall inom landstinget Gävleborg.

Ett förslag på besparingar vid sjukhuset i Hudiksvall förra året ledde till protester bland de anställda. Bland annat lade personalen ut namnlistor i ett eget personalrum. Det fick landstingsledningen att reagera och namnlistorna togs bort.

Vad Svante Lönnbark och landstinget borde känna lojalitet mot är yttrandefriheten, men den bristen på lojalitet får nu befogad kritik från Justitieombudsmannen, JO, som anser att det var fel att ta bort listorna. Att lägga ut namnlistor i ett personalrum till stöd för att behålla sjukhuset är inte stötande och det bryter inte mot lojalitetsplikten mot arbetsgivaren, anser JO.

JO riktar också kritik mot landstingsledningen eftersom man i samband med protesterna skickade ut en skrivelse där man skrev att personalen inte får använda landstingets lokaler för att sprida sina åsikter. Det skulle kunna tolkas som att det är förbjudet att ha några åsikter alls när man befinner sig på sin arbetsplats på sjukhuset.

Självklart måste landstinget ta till sig av JO:s kritik, men landstingsledningen tycker inte att man har gjort fel. Landstingsdirektören Svante Lönnbark anser att JO ger dem rätt på flera punkter. Och där JO ger landstingsledningen kritik, ja, där har JO helt enkelt fel. Sannerligen att enkelt sätt att se på saker och ting.

Mer läsning

Annons