Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyftet uteblev

Annons

”Lyft” - det är namnet på regeringens stora satsning på praktik för arbetslösa. Men för regeringen tycks löftet om 65 000 praktikplatser hos statliga verk och myndigheter snarare bli ett sänke.

I början av februari rapporterade Ekot om att endast 109 personer fått platser inom programmet. Och i fredags fylldes medierna av negativa skriverier: det verkar råda total förvirring kring vart praktikanterna ska ta vägen och hur de ska sysselsättas.

Skatteverket, med 10 000 anställda, har uppmanats att ta hand om 1500 praktikanter. Regeringskansliet med omkring 5000 anställda ska ordna fram 445 praktikplatser.

Om en på tio anställda ska handleda en praktikant lär det inte bli enkelt att skaka fram vettiga arbetsuppgifter – för att inte tala om skrivbord, datorer och annat som behövs. Dessutom pågår praktiken under relativt kort tid, mellan tre och sex månader, vilket innebär att de anställda ständigt kommer att behöva lära upp nya praktikanter. Chansen att praktiken förvandlas till ett fast jobb lär, under sådana omständigheter, vara liten.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tycks själv begripa att målen inte är särskilt verklighetsnära: ”Det är ju ett högt satt mål, som jag är medveten om att vi nog inte kommer att nå när det gäller de statliga myndigheterna.”

Om nu inte målet är realistiskt, varför väljer regeringen då att gå ut så hårt? Den dåliga planeringen bäddar för ett misslyckande. Både de arbetslösa och de statsanställda förtjänar att deras arbetssituation tas på större allvar än så.

Mer läsning

Annons