Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medan du är unger

Annons

En balettdansare har en ganska kort karriär. Att dansa sätter sig på kroppen och en äldre person är inte lika graciös som en yngre. Därför har man en tidig pensionsålder för just dansare, 44 år. För sångare är pensionsåldern 55 år. Detta är ett omtvistat system, framför allt finansieringen av det. Därför har regeringen tillsatt en utredning för att se över vem som ska betala och för vad. I dag kan tjänstepensionspremierna gå upp till närmare en tredjedel av lönekostnaden - som i sin tur finansieras med högre statsbidrag.

Det kan vara att svära i kulturhuset; men varför är det så självklart att dansare och sångare bara ska ha en karriär i livet? Vid 44 års ålder har de flesta ett halvt yrkesliv kvar och det torde inte vara omöjligt att skola om sig. Eller för den delen ha en parallell plan medan man gör sin danskarriär – för dansarna vet att de inte kan ha jobbet kvar efter en viss ålder.

Kulturutskottet har nyligen antagit ett ställningstagande där man uppmanar regeringen att skyndsamt åtgärda bland annat problemen med höga tjänstepensionsinbetalningar. Kulturutskottet vill också att regeringen ska se över möjligheten att hjälpa till med karriärväxling för dessa grupper.

Det är förmodligen tufft att behöva bryta karriären på grund av en svikande kropp, men händer inte bara dansare. Det kan inte vara skattebetalarna som ska betala både för föreställningen och dess följder.

Mer läsning

Annons