Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt val är enkelt

/

Annons

Jag kommer ihåg i höstas när (allas vår) Blondinbella medverkade i Debatt och ensam fick stå till svars för alla Sveriges ungdomars alkoholkonsumtion. Argumenten som Janne Josefsson då kom med var att hon på sin blogg romantiserade alkoholen och Janne hänvisade till tiden när ”Bella” var 15 år, och då visste hon ju inte riktigt vad alkoholbruk handlade om. Varför måste människor i Sverige ha ett ansikte på varje problem och någon att skylla på?

Att ungdomar dricker alkohol är inte ett Blondinbella-problem utan en konsekvens av att de vuxna inte är tillräckligt konsekventa i sitt eget beteende och i sin uppfostran av barn och ungdomar. I många fall bjuder vuxna sina barn på alkohol hemma i stugorna, trots att det faktiskt är olagligt.

Hur tänker de när de gör så? Vill de att deras barn ska få smak på alkohol? Och riskera att bli alkoholister? Att uppfostra sina barn i en vardag fylld med begrepp som ”lite vin till maten” och ”lite alkohol gör väl ingenting”, är lika fel som att köpa hem illegal narkotika och sätta sig och knarka inför ungarna!

Vi informeras inte på något tydligt sätt om att både hasch och alkohol är droger som båda är mycket farliga, normen ”man röker inte hasch, men alkohol går bra” ifrågasätts inte i Sverige där alkohol är kultur. Men i latinska länder som till exempel Spanien är drogjargongen den motsatta. Där är hasch lika accepterat som alkohol är här, men där ser man ner på dem som super sig fulla.

Vi vet att alkoholen är mycket skadlig. Om vi nu lever på 2000-talet med allt vad det innebär – med konstant upplysning om att vi ska leva medvetet och nyttigt och hur vi omsorgsfullt ska vårda våra kroppar – så undrar jag varför det då är okej att dricka alkohol? Är alkoholen vårt samhälles undantag?

Den utbredda, svenska traditionen som alkoholmissbruket bygger på har ju varit en del av vår kultur och att det ska förbli så är så fel. De flesta av oss vet att alkohol aldrig skulle tillåtas om det introducerades som drog i dag, att alkohol i så fall skulle klassas som narkotika. Ändå tillåter staten Sverige att dess medborgare fortsätter att supa.

Jag har gjort mitt val, jag vill inte ha alkohol. Jag kräver inte att alla ska tycka som jag – absolut inte, men jag önskar bara att fler reflekterade över alkohol och dess konsekvenser som faktiskt är hemska sjukdomar, alkoholism, splittrade familjer och om du hamnar i ett beroende förlorar du många år av ditt liv, många chanser och i de flesta fall av alkoholism så slutar det faktiskt väldigt illa.

Därför är det här så viktigt för mig.

AGNES HEDBERG
limeonline@hotmail.com

Mer läsning

Annons