Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modigt av IF Metall

Annons

I går tecknades en historisk krisuppgörelse mellan IF Metall och Teknikarbetsgivarna, Metallgruppen och Industri- och kemigruppen om ramavtal för permittering och utbildning. I stället för att varsla om uppsägning ska företag och fack lokalt komma överens om friställning eller utbildning med minst 80 procent av lönen.

Undantagstillståndet är en nödvändig åtgärd i en tid då den svenska ekonomin och arbetsmarknaden krisar. BNP föll 4,9 procent på årsbasis det sista kvartalet 2008 och redan i dag är 25 000 av IF Metalls medlemmar arbetslösa, 40 000 är varslade. Till sommaren riskerar 25 procent av metallarna vara arbetslösa.

Avtalet om permittering som berör 2 000 företag med drygt 135 000 anställda syftar till att säkerställa verksamheten och att så långt möjligt undvika uppsägningar.

Visserligen kan inget företag betala 80 procent av lönen till en massa arbetstagare som inte producerar något, men som en temporär lösning i en extrem situation kan det förmodligen rädda en hel del jobb och ge företagen flexibilitet att agera offensivt när konjunkturen vänder.

Metall är därmed också det första fackförbundet som i krisens spår går med på försämringar för sina medlemmar. Det är modigt gjort.

Den svenska modellens fundamentala element är att parterna överlägger och tar gemensamt ansvar för arbetsmarknadsutveckling. Som situationen ser ut i dag är det inte läge att hänvisa till negativa konsekvenser för strukturomvandlingen och den solidariska lönepolitiken. Extraordinära tider kräver, som bekant, extraordinära åtgärder.

Mer läsning

Annons