Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag mot nätpedofiler

/

Annons

Regeringen föreslår att så kallad gromning på nätet – att ta kontakt med barn i sexuellt syfte via internet – ska kunna leda till ett års fängelse. Bra, inget förbarmande med pedofiler. De vet vad de sysslar med och ska stoppas!

Den som i avsikt att begå sexualbrott mot ett barn under 15 år – träffar en överenskommelse med barnet om ett sammanträffande samt vidtar någon åtgärd som är ägnad att främja att ett sådant sammanträffande kommer till stånd – ska enligt en ny lag dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Straffskalan är lindrig men tillkommer ett fullbordat sexualbrott bedöms det självfallet för sig.

Gromning är ett stort problem. Barn och ungdomar lever ju en stor del av sin tid på nätet och är där lätta att komma i kontakt med. Brottsförebyggande rådet (Brå) gjorde 2007 en kartläggning som visade att av de 7 500 tillfrågade flickorna i årskurs nio hade nära hälften blivit kontaktade på nätet av vuxna personer med sexuella syften.

Vi vet inte hur stort problemet är, säger justitieminister Beatrice Ask men det finns ändå skäl att lagstifta. Ja, sannerligen.

Själva kontakten i sig ska inte bli olaglig vilket bland annat hänger samman med möjligheterna att bevisa syftet med kontakten. Däremot blir det straffbart när gromnaren vidtar en åtgärd för en fysisk träff. Beatrice Ask har exemplifierat detta: Om man först skaparen kontakt och sedan bokar till exempel ett hotellrum, skickar pengar till biljetter, hyr en bil för att hämta barnet eller mejlar hotelladressen till barnet och bestämmer tid för träffen ska man kunna straffas.

Detta är det klara fallet. Diskutabelt blir det om en tonåring som är något äldre än 15 år tar kontakt med någon som är något yngre än 15 år. I sådana fall torde alla gå fria. Mera problematiskt är det om en 17-18-åring i sexuellt syfte vidtar åtgärder för en träff med en 14-åring. Möjligen är också en 16-åring farligt ute, det beror på omständigheterna, anser Beatrice Ask.

Domstolspraxis får avgöra.

Det viktiga är att pedofiler stoppas och regeringen går så långt att man öppnar för att polisen ska få provocera misstänkta gromare att begå brott, till exempel genom att uppträda som barn på nätet.

I Storbritannien finns redan en liknande lagstiftning som fungerar väl och det torde finnas möjligheter att utvidga ett samarbete inom EU mot gromningen. Regeringen vill att lagen ska träda i kraft den 1 juli i år men först ska lagrådet säga sitt.

En proposition kan komma som tidigast i mitten av mars. Den är välkommen.

GD 9 FEBRUARI 2009

Mer läsning

Annons