Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obamas installation

Annons

I dag installeras Barack Hussein Obama som USA:s 44:e president. Få av hans företrädare har stått inför lika stora utmaningar och få har ingjutit så mycket hopp som han gör. Se bara på alla amerikaner som trotsat minusgraderna i Washington D.C. under de senaste dagarnas uppladdning inför installationen. Alla tar ordet historiskt på sina läppar och sällan har det känts så naturligt.

Barack Obama använde sig skickligt av historiens vingslag under den framgångsrika valkampanjen och dagarna fram till installationen har han fortsatt göra det. Hans tågresa till huvudstaden ekar av Abraham Lincolns berömda installationsresa. Partyt framför Lincolnmonumentet för tankarna både till denne hans stora inspiratör och till Martin Luther Kings medborgarmarsch mot Washington år 1963. Passande nog inföll Martin Luther King Jr-dagen i går. ”Kungens” dröm speglas i det Obama åstadkommit. I dag kulminerar det hela med att Obama svär presidenteden med handen på samma bibel som Lincoln lät sin vila på 1861.

Genom valet av en färgad president vänder USA i dag blad och visar än en gång att det är ett land som kan överbrygga gamla konflikter, hämta ny kraft ur det mäktiga idéarvet och inspirera en hel värld.

Men det kommer en vardag även med Obama i Vita huset och den dagen låter inte vänta på sig. I den djupaste ekonomiska krisen sedan trettiotalets depression och med ett USA vars anseende i världen är sargat av en djupt impopulär president är kraven på den nya administrationens handlingskraft snudd på överväldigande.

Mer läsning

Annons