Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offer för gamla synder

/
  • Havsörnen har en viktig funktion som indikator för effekter av miljögifter. Nu visar det sig att längs norrlandskusten uppvisar havsörnar med liknande symptom som de DDT och PCB gav under 1970-talet och ett par decennier framåt.

För ett par decennier sedan var havsörnen en mycket ovanlig syn. Miljögifter som PCB och DDT gjorde att fågeln la få och dåliga ägg.

Annons

En del kläcktes aldrig, andra hade så tunt skal att de gick sönder. Numera visar sig dock den mäktiga rovfågeln sig relativt ofta, även i våra trakter.

Anledningen till den förbättrade situationen för den på 1970-talet akut utrotningshotade fågelarten är ett envist miljövårdsarbete som inte stannade vid handlingsplaner och avsiktsförklaringar utan som utfördes synnerligen praktiskt. Projekt havsörn startades av Naturskyddsföreningen för över 40 år sedan och gick ut på att mata det ynkliga havsörnsbeståndet med giftfri mat och att hjälpa fåglarna att häcka i fred. Ett verkligt föredöme vad gäller miljövårdsarbete och ett lyckat sådant: idag finns omkring 2500 havsörnar i Sverige. Men arten hotas fortfarande, det visar flera larm under senare år.

I ett reportage i måndagens Vetenskapens värld i SVT redogjordes också för hur problem med döda ägg dykt upp igen och det är främst längst mellersta norrlandskusten. Symptomen är i princip desamma som under DDT- och PCB-decennierna. Enligt forskare tyder mycket på att orsaken är de stora mängder giftiga rester från de många pappersbruken längs norrlandskusten som finns på havsbotten.

Det är med andra ord gamla miljöbovar som kommit tillbaka för att spöka för oss och det är inte första gången. För några år sedan visade en undersökning av vattnet i Dalälven mätbara halter av mängder av miljögifter – däribland just PCB och DDT. Eftersom ämnena varit förbjudna sedan 1970-talet är det troligtvis läckage från gamla nedlagda soptippar eller ställverk.

Men hoten mot havsörnen och andra djur är många. Och det är inte bara gamla spöken det handlar om. I Sverige används miljontals ton miljö- och hälsofarliga ämnen varje år som åker ut i kretsloppet.

Miljögifterna har i många år stått på den politiska agendan men har ändå har den inte riktigt fått fäste i politiken, inte på samma sätt som exempelvis klimatfrågan. Det är lättare att få uppmärksamhet för påståenden om att hela kontinter kommer att läggas under vatten på grund av klimatförändringar än för rapporter om de smygande hot mot folkhälsan och mot vår natur som miljögifter utgör. Hotande klimatkatastrofer är förstås mer spektakulära än det mer abstrakta hotet som kemikalier och gifter utgör för djur, natur och människor.

Men att havsörnen återigen hotas på grund av gamla synder är oroande påminnelse om vilka ekologiska katastrofer vi människor ställer till och ytterligare ett argument för varför miljögiftsproblematiken måste högre upp på den politiska agendan.

Mer läsning

Annons