Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Centerpartiet förvaltar Reinfeldts alliansarv

I valet 2018 kommer det att finnas två huvudsakliga berättelser som slåss om väljarnas uppmärksamhet. En berättelse är den om att allt går åt helvete, ladorna är tomma, systemkollapsen är nära, våldet spårar ur på gatorna och det är bara ett radikalt alternativ som står mellan dig och sammanbrottet.

Annons

Centerns partiledare Annie Lööf inledningstalar på partistämman på Clarion Hotel & Congress Malmö Live i Malmö.

Den andra berättelsen handlar om att problem kan lösas och vi kan lösa det tillsammans. Vi har gjort det förut. Vi har en urstark grund bygga vidare på, även om vi har en del vattenskador i huset som behöver åtgärdas snabbt för att inte möglet ska orsaka för mycket skada.

Centerpartiet är i svensk politik det parti som uttrycker det sistnämnda alternativet på det mest trygga och förankrade sättet just nu. Helgens Centerstämma var en uppvisning i centermysig harmoni. ”Sverige är ett fantastiskt land”, hördes många gånger från talarstolen samtidigt som fokus låg på sammanbitna problemformuleringar hämtade från den närodlade vardagen.

Där det riktigt hettade till var om systembolaget, där blev beslutet att inte skrota det nu - men håller trenden i sig svänger partiet 2019 eller 2021. Stämman saknade annars riktigt stora stridsfrågor. Inga sura miner. Ingen känsla av att en grupp var förlorare. Däremot en stark vilja att tillsammans bli den byggande kraften i svensk politik.

Det som kanhända blir Centerpartiets nyckelord i valrörelsen testades av partiledaren Annie Lööf redan under stämmans invigning. Och det är också ord som passar att beskriva stämman som helhet; tryggare, öppnare och starkare.

Läs mer: Mer än bara roligt krävs när C vill göra en Fälldin

Debuterande nya medlemmar såväl som veteraner som förre centerledaren Olof Johansson fick varma applåder redan när de dök upp i talarstolen. I Centerpartiet 2017 innebär öppenhet också en trygghet som gör partiet starkare. I det politiska programmet kan orden utläsas som att det öppna samhället försvaras som bäst när medborgarna är trygga med polis, sjukvård, integration, jobben, social sammanhållning och försvar. Detta tillsammans gör Sverige starkare.

Dagens Centerparti är mer arvtagare till Fredrik Reinfeldt än moderaterna, som brottas med sin syn på arvet.

På ett sätt kan man förstå den moderata frustrationen i dagspolitiken. Tillsammans med ambitionen att vara det största skattesänkarpartiet, som också löser upplevda problem, så är dagens Centerpartiet mer arvtagare till Fredrik Reinfeldt än moderaterna som brottas med sin syn på arvet. Och när Alice Teodorescu på liberala GP ger moderaterna råd för framtiden låter det som en summering av centerstämman:

"En berättelse som utgår från individen, där varifrån du kommer underställs frågan om vart du är på väg, där meritokrati och bildning är eftersträvansvärda ideal, där fattigdom inte går i arv. En berättelse som andas frihet och egenmakt, där låga skatter, marknadsekonomi och frihandel, öppenhet inför EU och NATO är självklara inslag."

En viktig skillnad i C:s Reinfeldt 2.0 jämfört med originalet är att Centern inte slarvar med statens kärna. Polis i hela landet och en målsättning på 2% av BNP till försvaret är tydliga symbolbeslut som stämman ställde sig bakom. Dessutom finns ett aktivt intresse att nätverka med övriga världen. Antalet internationella hälsningar slog nytt Centerrekord.

Vilka fler partier kommer i valrörelsen välja Centerpartiets väg? Liberalerna kommer att göra det när de väl kan lägga såren efter ordförandestriden bakom sig. Men andra allianspartier? Kristdemokraterna under Ebba Busch Thor balanserar på felsida 4 procentsstupet och verkar uppmärksamhetsmaximera framför att bedriva att politikutveckling.

Moderaterna har varit förlamade under hela 2017 och sönderslitna av interna strider. Kan Ulf Kristersson visa sig ha beslutskraften som behövs för att få Moderaterna åter i konstruktiv fåra?

Läs mer: Centerhatet som skadar svensk borgerlighet

Kommer socialdemokraterna klara av att hålla en saklig valrörelse eller kommer maktchauvinismen att ta över berättelsen? Och vart tar Miljöpartiet vägen?

Att SD och V lever på svartmålning och den ”enkla sanningen” är inget nytt. Första frågan är hur många partier de får med sig på den resan i valet. Den andra frågan är, vilken samhällsberättelse du som medborgare vill ska vara den dominerande. Och vad är du beredd att göra för att bli så?

Demokrati och samhälle bygger vi tillsammans. Det är berättelsen från Centerstämman, förhoppningsvis är det berättelsen som fler partier ser till kommer att dominera valrörelsen 2018. Eller som Centerstämman sjöng nykomponerat under lördagsfesten till tonerna av Björn Skifs gamla klassiker "Hooked on a feeling", ni vet Ooga-chaka, Ooga-Ooga, Ooga-Chaka...

"Dom som målar, hela världen svart

Ska få motelda, av vår nya start"

Kanske inte någon stor lyrik, men det säger en hel del om Centerpartiet.

Centerns partistämma

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Mer läsning

Annons