Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onödigt matsvinn

Naturvårdsverket har låtit göra den första omfattande undersökningen av hur mycket mat vi kastar i Sverige.

Annons

Vi i Sverige odlar, skördar, förädlar, transporterar – och slänger – ungefär en miljon ton mat varje år, trots att den är helt ätbar. Merparten av svinnet står hushållen för. Matbutikerna slänger dock också stora mängder mat trots att den är fullt tjänlig, för att datumet är kort eller för att förpackningen är trasig. Ett av argumenten från butikernas sida för att inte sälja den maten i en egen, billigare avdelning är att de inte kan ta ansvar för mat som kan vara dålig. Det är naturligtvis skillnad på olika typer av livsmedel. Fisk bör inte ätas efter utgångsdatum, medan en brun banan framförallt har förlorat estetiska kvaliteter.

Tänk om vi kunde låta det vara upp till var och en att välja. En student med mindre pengar kan själv göra valet att köpa mjölk som kan bli dålig inom kort men till halva priset.

Butikerna själva skulle gynnas om vi i högre grad fick möjlighet att köpa den mat som nu kastas.

Mer läsning

Annons