Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna gränser gynnar alla

/

Annons

Ett tecken på en bra kompromiss brukar vara att ingen är helt nöjd.

Att Lavalutredningen apropå EG-domstolens utslag i Vaxholmskonflikten nu får både fack och arbetsgivare att knorra är därför ingen dålig utgångspunkt. Men så har utredningen också letts av en professionell medlare, Claes Stråth, till vardags generaldirektör vid Medlingsinstitutet.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, som tog emot utredningen på fredagen, är försiktigt positiv i sin kommentar. Han kallar den gedigen och berömmer det grundliga tillvägagångssättet, men vill inte säga något i sak förrän remissinstanserna sagt sitt. De har tre månader på sig. Någon tidplan för när en proposition kan ligga på riksdagens bord vill ministern inte heller yppa.

Regeringens försiktighet är en följd av den svenska arbetsmarknadsmodellens starka ställning. Fackföreningarnas och arbetsgivarnas organisationer har långtgående befogenheter att utan statlig inblandning förhandla fram villkoren på arbetsmarknaden.

Deras betydelse understryks av att Lavalutredningen haft en referensgrupp med företrädare för parterna knuten till sig. Allt för att ingen ska kunna anklaga staten för att trampa på någon ömtålig tå, får man förmoda.

Det utredningen kommit fram till är att arbetsmarknadens parter även i fortsättningen kommer att spela huvudrollerna när det handlar om villkoren för personer anställda i utländska företag som tillfälligt är i Sverige för att jobba. Lagstadgade minimilöner är alltså inte aktuellt, istället kan parterna avgöra hur minimivillkoren som ska gälla för de tillfälliga uppdragen ska se ut.

Eller som utredarna själva uttryckte saken på fredagen: ”Vi menar att det går att anpassa den svenska utstationeringslagen så att den är förenlig både med den svenska arbetsmarknadsmodellen och med EG-rätten”.

Kritiken från arbetsgivarhåll handlar om att förslaget ändå är för luddigt. EG-rätten talar om tydlighet och förutsägbarhet för de företag som vill utföra tjänster i Sverige. Sådant ser inte svenskt Näringslivs arbetsrättsjurister. Från LO heter det tvärtom att förslaget innehåller kryphål som gör det möjligt för oseriösa företag att strunta i svenska löner och arbetsvillkor. Dessutom ogillar facket så klart begränsningar för stridsåtgärder, som dock ter sig minst sagt rimliga mot bakgrund av Byggnads agerande i Vaxholm 2004.

De delade meningarna lär fortsätta att höras i debatten.

Lavalutredningen löser inte frågan om hur den allt viktigare tjänstehandeln ska kunna utsättas för hälsosam priskonkurrens samtidigt som villkoren på hela den svenska arbetsmarknaden förhandlas fram som vanligt. Den riktigt brännande frågan handlar om hur gränserna för tjänstehandel ska kunna öppnas på allvar och skapa välstånd. Den debatten har bara börjat.

GD 15 DECEMBER 2008

Mer läsning

Annons