Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otillbörlig konkurrens

/

Annons

om kommuner alltid håller sig till kommunallagens bestämmelser.” Jovisst är det så! Citatet är hämtat från Per-Arne Sundbom som är konkurrensråd på Konkurrensverket och gäller Gävle Energi, som gett sig ut på den privata marknaden och konkurrerar med så kallade energideklarationer för bostadshus.

Från och med i år kräver statliga Boverket att alla nya hus och byggnader ska energideklareras, liksom hyreshus, bostadsrätter, vårdbyggnader, skolor och andra större specialbyggnader.

Detta har öppnat en ny marknad där en rad mindre företag håller på att etablera sig. Irritationen blev med rätta stor när det stod klart att kommunägda Gävle Energi också fått tillstånd att utföra energideklarationer. Gävle Energi anklagas nu för illojal konkurrens.

återkommande problem, inte bara i Gävle utan i kommuner över hela landet, detta att kommuner går ut på den privata konkurrensutsatta marknaden och snedvrider konkurrensen. Kommunala bolag deltar i budgivningen om olika uppdrag och kan med skattepengar i ryggen pressa priserna på ett sätt som de privata företagen inte kan. Enligt kommunallagen får kommunala bolag inte verka på en marknad där det finns konkurrens. Det är i varje fall grundregeln. Men det finns alltså undantag...

Åtminstone ett och det gäller elhandeln och fjärrvärmen.

Energi tagit till sig och menar att också handeln med energideklarationen faller under det undantaget. Konkurrensverket håller alltså inte med, men inser att det i praktiken är omöjligt att överklaga beslut i kommunala bolag. Gävle kommuns näringslivschef Helena Ribacke är också kritisk mot Gävle Energi och menar att de tjänster som det kommunala bolaget nu erbjuder redan finns på marknaden.

säger i en kommentar i Arbetarbladet att ”vi ser det som att vi skapar en marknad för energianalys och energideklarationer”. Därmed, menar han, är Gävle Energis intrång på den privata marknaden helt legitim.

Resonemanget är svårsmält. Den marknad som Laurell säger sig skapa finns ju redan. Där kan man hitta ett antal mindre företag som satsat tid, kraft och pengar på att bygga upp sin verksamhet. Företag som nu kommer att ha utomordentligt svårt att konkurrera med ett kommunalt bolag som gör jättevinster årligen.

Om det inte är illojal konkurrens...

Gävle Energi ska ägna sig åt att sälja el och fjärrvärme till så bra priser som möjligt. På så sätt kommer verksamheten kommuninvånarna till godo och de privata konsultföretagen som utför energideklarationer får en hederlig chans!

GD 28 FEBRUARI 2009

Mer läsning

Annons