Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Perssons order

Annons

I sin i veckan utgivna bok Väninnan påstår Eva Franchell att såväl Göran Persson som justitieminister Thomas Bodström väl kände till under vilka former de två egyptierna Ahmed Agiza och Muhammed al-Zery avvisades i december 2001, att avvisningen skedde efter starka påtryckningar från USA och att det var CIA som på svensk mark genomförde avvisningsbeslutet. Därmed gick Sverige förbi all internationell rätt.

Persson och Bodström har skyllt ifrån sig och sagt sig inte ha varit medvetna om hur avvisningen gick till samt att Anna Lindh var ansvarig minister.

Men Eva Franchell påstår nu inte bara att de båda var medvetna om hela ärendet utan också att Anna Lindh agerade på direkt order av Göran Persson. Han hade framhållit för henne att han befann sig i en ren utpressningssituation där amerikanarna hotat med att inleda en handelsblockad mot EU om inte Sverige lämnade ut egyptierna.

Och det var bråttom när internationell rätt och svensk lagstiftning veks åt sidan. Egyptierna fraktades av Säpo till Bromma där CIA-agenter i svarta masker störtade ur ett amerikanskt flygplan och på brutalt sätt tog hand om egyptierna och förde dem ombord på planet. Efter mindre än 30 minuter lyfte planet och de två som sökt skydd i Sverige var på väg mot tortyr i Egypten för USA:s räkning.

I förhör i konstitutionsutskottet lade Persson skulden på Anna Lindh och Bodström kom inte ihåg att andra länder skulle ha varit inblandade… Och Anna Lindh, var död, mördad.

Hela den här historien är en av de värre skandalerna i svensk modern politik och det är välkommet att moderaten Tomas Tobé nu har gjort en anmälan baserad på Franchells bok till konstitutionsutskottet. Eva Franchell kan inte avfärdas hur som helst utan hennes uppgifter är ett tungt vittnesmål om hur det gick till. Franchell var under ett decennium pressansvarig hos Anna Lindh i regeringskansliet och har alltså en gedigen erfarenhet av arbetet där. Numera är hon ledarskribent på Aftonbladet. På punkten avvisningen av egyptierna är vittnesmålet konkret; så här var det och ”jag vet att jag har rätt”.

I övrigt är boken om vänskapen med Anna Lindh också en berättelse om arbete och om människor i regering, riksdag och parti. Där beskrivs konkurrensen om uppdrag och positioner och där skymtar utan att det har skvallrets form karaktärsdrag som inte är så snygga hos dem svenska folket valt till politiska ansvarspsitioner.

Boken om väninnan Anna Lindh behandlar förstås centralt mordet på Anna Lindh. Eva Franchell försökte hejda mördaren Mijailo Mijailovic men orkade inte och det trauma hon utsattes för har kommit att påverka henne mycket kraftig. Utöver det rena vittnesmålet om att Anna Lindh lydde order den gången vid jul 2001 ger alltså Franchell en målande bild av livet mitt i politikens centrum. Det är också av politisk betydelse eftersom den politiska cynismen, hårdheten och oärligheten beskrivs väl i denna rapport från Rosenbad.

GD 29 JANUARI 2009

Mer läsning

Annons