Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På skakig grund

/

Annons

tycks alltmer gå i otakt med sina socialdemokratiska väljare. Alltsedan det stängdes dörrar till höger och vänster, mest vänster, innan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ”fann” varandra har Mona Sahlins status i partiet synts något oklar. Åtminstone för den utomstående betraktaren.

Men ett bevis på att Sahlin inte har partiet, väljarna, med sig stavas kärnkraft. En mätning av DN/Synovate som presenterades i DN i går visade att inte bara en majoritet av svenska folket vill ha nya kärnkraftverk utan också att en majoritet av de socialdemokratiska väljarna instämmer.

Det blir alltså lite besvärligt, för att uttrycka det milt, för Sahlin som inte bara låst sig och därmed partiet hårt vid kravet att avvecklingslinjen ska gälla. Dessutom har hon ju lierat sig med två partier som envetet envisas med att backa in i framtiden när det gäller energiförsörjningen. Det finns inte på den berömda kartan att vare sig Miljöpartiet eller Vänsterpartiet skulle byta fot i kärnkraftsfrågan.

hårt betslad av sina rödgröna kamrater och dessutom med en socialdemokratisk väljarkår där majoriteten gärna kan tänka sig att bygga nya kärnkraftverk.

Någon som avundas henne? Nej, tänkte väl det. Här sitter hon alltså i en politisk återvändsgränd som hon kommer att få utomordentligt svårt att krångla sig ur. Om det alls går...

Det här stärker naturligtvis inte partiledarens ställning i partiet. Redan när hon tillträdde var hon starkt ifrågasatt av stora grupperingar i rörelsen. Nu blir hennes fotfäste än osäkrare.

Det har sagts att den interna kritiken beror på att hon är kvinna, men det är väl snarare så att det beror på att hon är Mona Sahlin.

Nåväl, alliansen har alltså framgång med sin energipolitik så långt. Och folkpartister i gemen gläds eftersom Folkpartiet haft initiativet i kärnkraftsfrågan på sistone. Men vill partiet både äta kakan och ha den kvar? Man kan undra efter att ha lyssnat på riksdagsledamoten Karin Pilsäter som gärna vill ha kärnkraft men ingen uranbrytning.

Jomen, snälla... ska vi ha kärnkraft, och det måste vi, så måste vi ju också så långt det går vara självförsörjande på bränslet. Vi kan åtminstone inte kategoriskt säga nej.

Mycket talar för att energipolitiken kommer att bli en av de stora valfrågorna nästa år. En annan stor fråga är om Mona Sahlin då fortfarande kommer att vara Socialdemokraternas ordförande...

Mer läsning

Annons