Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pennan som vapen

Annons

Samtidigt som rättegången pågår i Moskva mot de fyra män som står åtalade för mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja, fokuserar också Kultursverige på samma problem: hoten mot yttrandefriheten. Svenska Akademin hade i ett samtal på tisdagskvällen bjudit in två av världens mest kända författarnamn på området – Salman Rushdie, som levt under mordhot i tjugo år efter att hans bok ”Satansverserna” retat upp Irans dåvarande religiöse ledare ayatollah Khomeini, och Roberto Saviano, den italienske författaren som beskrivit Neapels maffia i boken ”Gomorra”.

”Mina ord har berövat mig min frihet”, konstaterade han – oförberedd på den omställning det innebar att tvingas leva under konstant livvaktsskydd efter att den napolitanska maffian Camorran satt ett pris på hans huvud.

Det finns yrken, exempelvis de militära, vars yttersta konsekvens – i demokratiska länder - innebär beredskap att offra sitt liv för att försvara friheten. Men det finns inte bara yrken. Utan också kall.

Att i yttrandefrihetens tjänst vägra att kompromissa eller böja sig för hot är ett sådant. Det har för en tid berövat Roberto Saviano hans frihet – och för all tid berövat Anna Politkovskaja hennes liv.

Men det måste inte gå så illa. Salman Rushdie behöver inte längre samma livvaktsskydd som de första tio åren efter mullornas fatwa.

Pennan förslår inte långt mot automatvapen.

Men i dess långsiktiga effekt ryms en oerhörd kraft.

Mer läsning

Annons