Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis, polis, potatis...

/

Annons

Våldet ökar i Sverige. Eller är det bara medborgarna som har blivit mer benägna att polisanmäla? Statistik visar att de flesta kategorierna av grova brott har ökat med sju till tio gånger sedan 1950-talet. Grova rån är i dag 30 gånger vanligare.

Om det alltså inte är så att vi bara är mer benägna att gå till polisen...

Nej, myndigheterna mörkar och bagatelliserar när det gäller grov brottslighet, skriver civilingenjören, tillika ledamoten av Kungliga vetenskapsakademien, Curt Norstedt på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt.

Norstedt hänvisar till 50-talet när inga dörrar låstes, cyklar lämnades olåsta och unga flickor liftade ensamma kors och tvärs i landet utan att föräldrarna oroades det minsta. I sanning en idyll!

Men riktigt så idylliskt var det ju inte. Det är sant att den riktigt grova och organiserade brottslighet vi har i dag inte fanns då. Men nog låste vi om oss, nog stals det cyklar och de ensamma lifterskorna var väl inte så många...

Och så fanns det gott om väl synliga, patrullerande och närvarande poliser. I dag ser man sällan en polis och aldrig någon som patrullerar. Någon gång i veckan ser vi en polisbil glida förbi. Förutsatt att vi till exempel bor i Gävle och inte i Hofors eller Ockelbo.

Norstedt för fram tre orsaker till stöd för sina påståenden.

Ökningen av brottsligheten beror på den kriminalpolitik som infördes av Lennart Geijer på 1960-talet. Den gick ut på att inga brottslingar fanns, de var alla offer för sociala missförhållanden.

Polisen vars mest iögonfallande egenskap, enligt Norstedt, är att den inte syns. Norstedt redogör för sina besök i denna världens storstäder och överallt ser han uniformerade poliser ute på gator och torg. Från Japans enorma polistäthet till de nyskapande arbetsmetoderna i New York, som har gjort att Sveriges generalkonsul Olle Wästberg 2004 rapporterade att han kände sig tryggare på New Yorks gator än i Sverige.

Medierna, som inte rapporterar om den brottsstatistik som finns i Rättsstatistiks årsbok från SCB och Kriminalstatistik från Brå. Där kan man följa hur brottsligheten ökar från år till år.

Inte ens när Interpol 2003 rapporterade att den svenska våldsbenägenheten var den högsta i Europa kommenterades den i svenska medier, så vitt Norstedt har kunna utröna.

Naturligtvis är det så att den grova brottsligheten har ökat och ökar dramatiskt. Och visst är det så att polisen skulle behöva vara betydligt mer synlig och närvarande. Men polisen problem handlar också om underbemanning, stelbenta och tröga strukturer, ineffektiva organisationer och gammalmodiga arbetsmetoder.

Och det är inte bara de grova brotten som är ett problem. Det är i lika hög grad, eller högre, den usla uppklarningsprocenten på de så kallade vardagsbrotten, den brottslighet som ligger närmast allmänheten. Bilstölder, bostadsinbrott, skadegörelse och så vidare. För att inte tala om cykelstölder.

Ta fast tjuven, med andra ord...

GD 22 JANUARI 2009

Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Mer läsning

Annons