Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen och etiken

Annons

Ännu en polisskandal har briserat i Malmö. Under rättegången mot en 21-åring som varit inblandad i upploppen i Rosengård i december, visades en film där ett par Malmöpoliser fäller grova rasistiska kommentarer. På mindre än en minut hinner poliserna få ur sig flera kränkande tillmälen om ungdomarna, som ”blattajäveln” och ”den lilla apejäveln”.

Polischefen i Malmö, Ulf Sempert, reagerade med bestörtning på uppgifterna.

”En polisman ska hålla sig för god för sådana uttryck,” sade han till Sydsvenskan.

Under torsdagen gick även justitieminister Beatrice Ask, rikspolischef Bengt Svenson och företrädare för polisfacket ut och tog avstånd från polisernas agerande. Uttalandena har anmälts och poliserna riskerar att omplaceras.

Det är bra att polisledningen tar händelserna på stort allvar.

Att jobba under pågående kravaller är förstås både slitsamt och stressande. Men det är ingen ursäkt för den här typen av vidrig jargong. Polisen är statens representanter och borde ha omdöme nog att låta bli rasistiska glåpord – också i privata sammanhang.

Frågan är bara om de föreslagna åtgärderna räcker – eller om det handlar om ett större problem i kåren. I vilket fall som helst visar skandalen hur viktigt det är att polisen fortsätter med sitt värdegrundsarbete.

Var fjärde Malmöbo är född utomlands. Andelen malmöiter med utländsk bakgrund är omkring 40 procent. Det säger sig självt att förtroendet för polisen skadas i grunden när det blir känt att vissa polismän slänger ur sig rasistiska tillmälen.

Mer läsning

Annons