Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiska samlevnadsproblem

Annons

Det är ironiskt att en bibeltolkningsfråga klyver regeringen i ett av världens mest sekulariserade länder. Men på onsdagen lade Folkpartiet, Centern och Moderaterna fram en motion i riksdagen om könsneutral äktenskapslagstiftning, utan Kristdemokraterna. De senare presenterade istället en egen partimotion om civilrättslig giftermålsbalk som inte nämner ordet äktenskap. Det stod redan under hösten klart att det inte gick att nå en kompromiss i regeringen som de fyra partierna kunde ställa upp på.

Istället för att lämna ett förslag till riksdagen fick regeringen helt enkelt lämna över hela frågan till den. För Kristdemokraterna är äktenskapet heligt och kan bara ingås av en man och en kvinna. Giftermål däremot kan de tänka sig för alla, i en civilrättslig registrering som alltså inte är samma sak som regelrätt civiläktenskap.

För de övriga partierna, inte bara i regeringen utan i hela riksdagen, är KD-förslaget inget alternativ. De vet att folk vill ha äktenskapet kvar och då är det dagens ordning med en särskild partnerskapslagstiftning för samkönade par som måste ersättas av äktenskapslagstiftning för alla, inte äktenskapet som ska bli partnerskap för alla. Men den lösning majoriteten står för är inte heller den invändningsfri. Det bästa hade varit att plocka bort myndighetsutövningen från de religiösa samfunden och införa riktiga civiläktenskap. Nu blir sammanblandningen mellan samfund och stat kvar. När ändå äktenskapet ska göras könsneutralt hade det varit bäst om partierna kunnat enas om att införa en civiläktenskaplig ordning.

Mer läsning

Annons