Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO upprörs över kontantstopp – men personalens säkerhet är väl ändå viktigast?

Kontanthantering ökar riskerna för handelns personal. Samtidigt finns det många äldre som föredrar kontanter. Vad är viktigast?

Annons

Nyligen har de nya sedlarna och mynten lanserats i Sverige. Det ger för en stund ett ökat intresse för kontanter, men sanningen är att många av oss sällan eller aldrig har några kontanter på oss.

Ungefär en femtedel av alla betalningar i Sverige görs med kontanter, men användningen minskar för varje år. Riksbanken förutspår att det svenska samhället kan vara helt kontantlöst om 15 år.

Vid sidan om kortanvändningen finns bland annat Swish som används flitigt på ställen där man annars tvingats ha kontanter med sig. Den tekniska utvecklingen har fött nya betallösningar som många av oss teknikvänligt inställda konsumenter ivrigt anammar.

Men än har vi inte kommit till den punkt då vi helt och hållet kan få samhället att funka enbart med dessa lösningar och därför är det förstås oacceptabelt att många banker vägrar ta emot kontanter och att de gjort det så krångligt som möjligt för kunderna. Ett tydligt exempel på hur en konsument kan komma i kläm kan vi läsa i nyhetsartikeln om Bosse som ämnade använda betalningen han fick för en bil till att reglera en skatteskuld. Men det var lättare sagt än gjort då han fick 24 000 i kontanter av köparen. Skatteverket tar inte emot kontanter och hos banken tog det också stopp.

Om bankernas agerande går det att säga mycket.

Det går dock inte att komma ifrån att det är bra ur ett säkerhetsperspektiv för anställda inom handeln att kontanthanteringen minskar. För ett par år sedan konstaterade fackförbundet Handels att rån, hot och våld mot anställda är det största arbetsmiljöproblemet inom handeln i dag. Statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, som visar att personal i närlivs, kiosker och liknande är extra utsatta backar upp påståendet.

Så länge det finns kontanter kommer det att finnas incitament för rånare att stjäla dem, även om det rör sig om småpengar.

De högljudda grupper som alltid upprörs över kontantstopp gör det alltså väl enkelt för sig när de kräver att det ska gå att använda kontanter överallt.

Nu senast har Pensionärernas riksförbund, PRO, riktat hård kritik mot att det från och med den 1 november enbart går att betala med kort om man vill besöka någon av de biografer i Sverige som drivs av Svenska Bio (näst största biokedjan i Sverige efter SF och dominerande på många småorter). Företaget har tagit beslutet bland annat på grund av säkerheten för de anställda. På biografer på landsbygden sitter inte sällan en ensam anställd och räknar ihop kassan på kvällen i en biofoajé.

PRO:s ordförande Christina Tallberg är kritisk mot beslutet och före detta rikspolischefen Björn Eriksson, som startade det så kallade kontantupproret förra året, säger till Aftonbladet att han inte har något emot att betala med kort men att det är "att man inte kan betala med kontanter som är det störande. Man skrattar åt oss i utlandet." .

För många äldre är det ovant och krångligt med allt nytt. För den vars ögon börjar bli lite grumliga kan det vara svårt med kortläsarnas små, pillriga knappar. Det är inte svårt att begripa varför många äldre tycker att det är enklare att ta ut en större summa pengar och använda sig av dessa allt eftersom istället.

Även om vi är många som tycker att det inte är några problem alls att betala med kort eller swish är det också många som av olika anledningar har problem med det. Varför inte lägga kraft på att förmå handeln att ta fram kortläsare som är mer användarvänliga för alla istället för att fokusera på sedlar och mynt?

Men kommer det till kritan är såklart människors säkerhet viktigare än att det är möjligt att betala på precis alla sätt som finns.

Mer läsning

Annons