Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putin på väg tillbaka?

Annons

Den ryska författningen är helig – den inställningen hade Vladimir Putin så länge han själv var president. På inga villkor var han beredd att stanna på presidentposten längre än de tillåtna två mandatperioderna.

Nu verkar Putin ha hittat en väg att snabbt ta tillbaka makten, utan att för den skull bryta mot författningen.

På fredagen röstade den ryska duman nämligen för ett förslag om att förlänga presidentens mandatperiod från fyra till sex år. Fortfarande krävs det en del steg för att författningen ska ändras – men med tanke på Kremls makt är det mest en ren formalitet. Nästa president – troligtvis Putin – kommer alltså att ha chansen att stanna i tolv år på raken.

Med tanke på bristerna i den ryska demokratin är manövern inte särskilt förvånande. Den stora frågan är snarare varför den sker just nu. Det är fortfarande mer än tre år kvar till nästa planerade presidentval – varför denna brådska?

Svaret, enligt många bedömare, är finanskrisen. Under de senaste åren har ryssarna upplevt en stark tillväxt. När ekonomin nu försvagas ökar risken för folkligt missnöje.

Om läget skulle bli oroligt vore Putins nuvarande position, som premiärminister, alltför utsatt. Andra maktspelare kan vända opinionen emot honom och ta hans plats.

Därför spekuleras det om att president Dmitri Medvedev planerar att utlysa ett val i förtid – och vips, så är Putin president igen.

Mer läsning

Annons