Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda Erskines Skaparbyn

/

Annons

Vad händer med Skaparbyn i Hedesunda? Frågan är befogad, men nästan omöjlig att besvara. Men det är angeläget att finna svar. Skaparbyn, som kom till på initiativ av konstnären Birger Forsberg och ritades av en kände arkitekten Ralph Erskine är en angelägenhet för inte bara Hedesunda utan hela Gästrikland. Med rätt marknadsföring kan Skaparbyn och andra Erskinemiljöer i området vara intressanta för hela landet, ja även internationellt.

Styrelsen i stiftelsen Hedesundavävarna, som driver Skaparbyn, har länge haft en ansträngd ekonomi och enligt den senaste revisionsberättelsen har tre styrelsemedlemmar lånat ut totalt 127 000 kronor till stiftelsen.

Resten av styrelsen fick inte veta något, och det är på något sätt utmärkande för styrelsearbetet i stiftelsen. Tre personer, alla från Stockholm, styr och ställer, de övriga avgår eller tvingas avgå en efter en. De som lämnar styrelsen är samstämmiga i sin kritik. Några uppgifter om stiftelsens ekonomiska läge lämnas inte ut, styrelsemöten har lagts så att det i bland varit omöjligt att delta, protokollen från styrelsemötena har lämnats ut sent och varit bristfälliga.

Gävle kommun finansierade i februari 2007 en offentlig hearing om Skaparbyn, men inget av förslagen därifrån har godtagits av gruppen i Stockholm. Stiftelsens styrelse har varit helt ointresserad av kontakter med kommunen. Ytterst ringa verksamhet förekommer.

Föreningen Hedesundavävarna startades 1965 av Per Hilding och kom sedermera tillsammans med Birger Forsberg att bli initiativtagare till hela projektet med Skaparbyn. Föreningen har i mer än ett halvår försökt lösa krisen för Skaparbyn utan att lyckas. Man har bland annat jobbat hårt för att få fram en ny styrelse för stiftelsen.

Men alla försök blockeras av trion som utgör stiftelsens styrelse. Nu siktar man på ett årsmöte i januari nästa år, då man hoppas kunna tillsätta en ny styrelse. Men för det krävs de aktuella siffrorna för stiftelsens ekonomi. Det är nämligen svårt att få människor att ställa upp i styrelsen så länge man inte vet exakt hur dålig ekonomin är

Det är naturligtvis oerhört viktigt att trion i styrelsen nu börjar samarbeta med målet att tillsätta en ny styrelse. Tyvärr finns det ingenting under det gångna året som ens antyder att de skulle vara villiga att plötsligt börja samarbeta.

I den situationen är det dags för länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för stiftelserna, att agera. Då trion lånade ut 127 000 kronor till stiftelsen utan att underrätta de övriga i styrelsen bröt man mot stiftelselagen såväl som stiftelsens stadgar. Lånebesluten är inte heller protokollförda, enligt revisionsberättelsen.

Här finns alltså trådar för länsstyrelsen att nysta upp. Man måste kräva att trion lämnar ut de aktuella siffrorna och dessutom förklarar sitt handlande. Det är, såvitt man kan se i dag, enda sättet att bana väg för en ny ledning, vilket är av avgörande betydelse för Skaparbyns framtid.

Denna nya styrelse står för övrigt inför stora, ekonomiska utmaningar om man ska kunna rädda cerksamheten. I en debattartikel på sidan härintill beskriver Gunnar Björk, tidigare ordförande i stiftelsen vad han menar krävs i investeringar för att ge Skaparbyn en framtid.

Kan Gävle kommun möjligen bidra med några av de 100 kulturhuvudstadsmiljonerna?

GD 3 DECEMBER 2008

Mer läsning

Annons