Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda pensionerna

Annons

Förre finansministern Erik Åsbrink, s, säger nu att det är sannolikt att den så kallade bromsen slår till i pensionssystemet. Höjningarna för 2009 är klara men för 2010 ska nivåerna bestämmas i mars kommande år. Sannolikt är läget då sådant att de pensioner som staten ansvarar för inte höjs eller att de till och med sänks i nominella tal. Det är hårda papper!

Så Åsbrink föreslår, för att man inte ska slå sönder det normalt välfungerande finansiella systemet, att 200 miljarder från statsbudgeten ska överföras till AP-fondsystemet, en engångsåtgärd i en extrem situation.

Fem partier, de fyra borgerliga och socialdemokraterna, står bakom pensionsuppgörelsen som många länder avundas Sverige.

Inget av de partierna har antytt att man vill tumma på överenskommelsen, den ligger fast. Frågan är då hur de fem partierna ska kunna gå till val 2010 om pensionerna står stilla eller sänks? Miljöpartiet, vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kan slå stora mynt av en sådan situation.

Kanske särskilt vänsterpartiet som är emot hela det finanspolitiska ramverket och som kräver att exempelvis utgiftstaket ska slopas. Grunden för det kravet är att staten ska kunna överföra mera pengar från privatpersonernas plånböcker till de offentliga kassorna, alltså socialistiskt- kommunistiskt ideologi. Att Sverigedemokraterna kan växa sig starka om pensionsfrågan missköts är självklart.

Socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson, m, uttalar på regeringens vägnar ett blankt nej till Åsbrinks förslag. Däremot är pensionärerna enligt henne en ”prioriterad grupp” vilket inte säger ett smack om hur regeringen ser på hotet mot pensionerna. Det handlar ju om kronor och inte om eventuella vänliga blickar.

Pensionärerna kan kräva att pensionernas räddas. Det är ytterst känsligt att rubba på utgiftstaket och det finansiella ramverket över huvud taget men 1,6 miljoner pensionärer kan med fullt fog ifrågasätta om 200 miljarder ska vara en oöverkomligt stor summa om man jämför med de gigantiska utfästelser som staten ger bankerna.

Det är mycket, mycket kärvt med ekonomin just nu och lågkonjunkturen djupnar alltmer. Statliga hjälpåtgärder kommer att bli nödvändiga och det måste gälla också pensionärsgruppen där många verkligen behöver varenda krona. Att dra bort köpkraft från pensionärerna är inte heller någon bra idé när det måste bli fart på konjunkturen igen.

Mer läsning

Annons