Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt frågor på rätt plats

Annons

I slutspurten av EU-parlamentsvalrörelsen 2004 valde Göran Persson att lägga in sig för höftledsoperation. Statsministern gjorde den krassa bedömningen att han inte missade något viktigt.

Folkpartisten tillika EU-ministern Cecilia Malmström använde lite elakt den händelsen för att illustrera hur viktigt politiskt ledarskap är för att lyfta EU-debatten. Socialdemokraterna har ju inte visat prov på det på länge.

Cecilia Malmström är en omvittnat hängiven förespråkare av EU-medlemskapets fördelar och möjligheter. Hennes parti tänker gå till sommarens EU-parlamentsval som det mest Europapositiva partiet.

Konkurrensen är knappast mördande.

För de som inte gillar Europa finns det andra partier att rösta på, konstaterade partiledaren Jan Björklund när han tillsammans med Malmström presenterade förslaget till valprogram på måndagen. Det ska klubbas av partirådet i februari, men budskapet lär knappast ändras.

Folkpartiet förtjänar en eloge för EU-entusiasmen. Men i valprogrammet betonar partiet frågor som faktiskt inte har med EU-parlamentets befogenheter att göra: Sverige ska införa euron så fort det går och kärnkraften måste byggas ut. Kloka ståndpunkter, men de beslutas i riksdagen.

Tanken är naturligtvis att lyfta fram EU-dimensionen rent generellt.

Mer kärnkraft är en pusselbit i europeisk energipolitik och euron är EU:s gemensamma valuta. Men bättre vore att låta de frågor som EU-parlamentet beslutar om träda fram.

Mer läsning

Annons