Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten till frisk luft

/

Annons

Gävleborgs län utmärker sig nu genom att vara ett av de län i landet där gamla människor i omsorgsapparaten har sämsta möjligheterna att få komma ut i friska luften. Vi delar den tvivelaktiga äran med Värmland och Jämtland.

Det visar en undersökning som Kommunal gjort där 871 medlemmar från hela Sverige beskrivit de äldres situation på respektive arbetsplats. Resultatet kan få vem som helst att fråga sig om man vågar bli gammal i dagens Sverige.

Varannan anställd inom äldreomsorgen uppger att de äldre inte har rätt att komma ut i friska luften när de har lust. Nära hälften av de tillfrågande svarar att de äldre inte ha möjlighet att gå till sin vanliga mataffär. Fyra av tio säger att de äldre inte får vara med och bestämma tider och rutiner som rör dem själva. Var fjärde har ingen möjlighet att utvecklas och nästan lika många förvägras att äta den mat de tycker om.

Kommunal har gjort undersökning för att, enligt ordförande Ylva Thörn, återställa framtidstron i äldreomsorgen. Till den ändan presenterar Thörn på DN debatt tio rättigheter som ska stärka de äldres situation. Det handlar om rätten till bra vård och omsorg och rätten att bli omhändertagen på ett professionellt sätt. Rätten att själva bestämma tider och rutiner, äta mat man tycker om, träffa andra människor, själv få välja kläder och rätten att handla i sin egen matvaruaffär, känna sig fräsch och snygg och köpa kläder enligt egen smak.

Vad är det om inte rena självklarheter! Eller borde åtminstone vara det...

Ylva Thörn pläderar, av natruliga skäl, också för högre löner till de anställda, fler anställda och bättre utbildade anställda. Heltid ska i större utsträckning vara en regel, deltid en möjlighet och så vidare.

Och nog kommer det att krävas många fler anställda och mångdubbelt fler vårdplatser när nu fyrtiotalisterna börjar gå i pension och så småningom, ganska snart nu, börja fråga efter vård och omsorg. Fyrtiotalisterna är dessutom vana att ställa krav och kommer ingalunda att stillatigande finna sig i att sitta inne hela dagarna, äta mat man inte gillar och förnekas möjligheterna att umgås med andra. För att bara ta ett par exempel.

Det kommer med all säkerhet att krävas en rejäl personalförstärkning från våra vänner invandrarna om vi ska klara den framtida äldreomsorgen. Men det krävs också att våra politiker redan i dag, helst i går, börjar förbereda finansieringen av den framtida äldreomsorgen som kommer att kräva mycket större resurser än dagens vad gäller såväl vårdplatser som personal.

Dåvarande socialministern Ylva Johansson (S) talade redan för snart ett decennium om att äldreomsorgen måste byggas ut mycket snabbt för att möta de stora kullarna fyrtiotalister och deras krav på en värdig ålderdom. Sedan dess har äldreomsorgen bantats undan för undan och tappat tiotusentals vårdplatser.

Det är naturligtvis inte bara ett anständighetskrav utan en mänsklig rättighet att också få den ålderdom man vill ha så länge det går. Med en förändrad värdegrund i botten måste kommunerna snabbt börja prioritera om i sina budgetar.

GD 1 FEBRUARI 2009

Mer läsning

Annons