Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Gävleborg har just upptäckt hur man kan få vårdpersonal att stanna

Gävleborgs län hade Sveriges lägsta löner för barnmorskor förra året. Inte undra på att de sökt sig bort.

Annons

Hudiksvalls sjukhus har kommit på hur man behåller personal som vill sluta när jobbet är för tungt och slitsamt: Man ger dem mer betalt.

Den metoden har just använts för att få barnmorskor att inte säga upp sig. Hör och häpna, det fungerade!

Metoden har ju ständigt föreslagits som ett (av flera) sätt att få bukt med den ständiga personalbristen och underbemanningen inom vården, speciellt vad gäller specialistsjuksköterskor. Ändå brukar det vara den metod regionen som arbetsgivare allra minst vill använda.

Visst har fler landsting i landet varit snåla med att erbjuda hyfsade löner och en rimlig löneutveckling i krävande vårdyrken med lång utbildning – till och med när det är personalbrist. Men Gävleborg hör till de värre.

Inget annat län hade så låga barnmorskelöner 2016 som Gävleborg. Även sjuksköterskelönerna hör till landets allra lägsta, enligt Vårdförbundets statistik .

Bra bemanning på förlossningsavdelningen ger färre och mindre svåra skador på mammor och barn. Det sparar alltså in pengar för sjukhuset, som inte behöver behandla lika mycket förlossningsskador.

Personalbristen på förlossningen på Hudiksvalls sjukhus var så stor att avdelningen riskerade att behöva stänga denna sommar. Planerade operationer och behandlingar kan sjukhus schemalägga till efter semestrar, så vissa delar av ett sjukhus kan utan stora problem gå på sparlåga på sommaren. Men barn kommer när de kommer. Och de kommer i juli – som tio år i rad varit årets barntätaste månad i Sverige.

En stängning just då hade naturligtvis varit väldigt olycklig. Men det löstes genom att den nästan stillastående löneutvecklingen för barnmorskor till slut bröts.

Med höjda löner för mer erfarenhet valde barnmorskor att stanna på Hudiksvalls sjukhus. Kommer regionen att ta vara på den insikten nu?

Landsting har ofta en tendens att vilja hålla nere löner för budgetens skull. När man måste nyrekrytera finns andra vårdgivare som slåss om samma personer, så då kan man behöva betala de nyanställda mer. Det är enklare att hålla nere lönerna för redan anställda. Men det är kortsiktigt tänkt, för de kan vara mycket efterfrågade på annat håll och säga upp sig.

En del barnmorskor börjar arbeta som vanliga sjuksköterskor, för att få mindre press på jobbet men nästan samma lön. Förstås är det ett slöseri för samhället att dessa barnmorskor inte gör vad de är specialister på, samtidigt som barnmorsketjänster står vakanta.

Det är sämre för landstinget budget, inte bättre, att löneutvecklingen nästan står stilla. Varje rekryteringsprocess kostar pengar, så det är billigare att ha kvar sin personal än att byta ut den. Men det som verkligen gröper ur budgeten enormt, är att ha för få ordinarie anställda.

Dels behöver man utnyttja dem mer än deras vanliga arbetstid, och måste betala dem övertid och annan extra ersättning. Men det stora problemet är att behöva ta in hyrpersonal, som kostar många gånger mer per arbetad timme. Hyrpersonal är en av Region Gävleborgs absolut tyngsta kostnader.

Så ska vi tro att regionen, eller i alla fall Hudiksvalls sjukhus, nu har förstått lösningen och kommer att använda den nya insikten även i fortsättningen – så att budgeten kan rättas till, personalen få större möjligheter att utnyttja sin fulla potential och vårdkvaliteten tryggas långsiktigt?

Tyvärr finns ännu inte så mycket som tyder på det. Men upp till bevis nu, regionen!

Läs mer: Skräcksommaren på BB undveks: "Vi är på god väg att komma dit vi vill"

Mer läsning

Annons