Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt vs. Chávez?

Annons

”Be om ursäkt!”, krävde den ene. ”Säg att du ljög!”, kontrade den andre. Nej, det är varken ett referat från ett alkoholiserat gäng på ljugarbänken eller en mindre lyckad parmiddag, utan en ordväxling mellan fp-ledaren Björklund och v-ledaren Ohly under riksdagens partiledardebatt.

Kärnan i dispyten är ytterst märklig – vilken är mest demokratisk av den venezolanska och svenska regeringen? och upprinnelsen är Ekots lördagsintervju den 12 april, då Ohly avfärdade den borgerliga regeringen som odemokratisk på grund av dess tilltro till marknadsekonomin.

När Ohly hävdade att regeringen bedriver ”en politik som definitivt minskar demokratins omfattning” avslöjade mannen som numer vägrar kalla sig kommunist sin dogmatiska världsbild. Ett paradigm där kapitalismen utgör demokratins största hot. Således blev jag knappast förvånad när Ohly resolut etiketterade Venezuelas president Hugo Chávez – en man med förkärlek till censur och maktkoncentration – som demokrat.

Nog för att demokratibegreppet är lika mångfacetterat som styrelseformen är hyllad. Men Chávez? Kom igen!

Jag köper inte den minimalistiska definitionen, där demokratin knyts till valproceduren som legitimerar makthavarna, eftersom den riskerar att bli en politisk fasad som nyttjas för att legitimera en despotisk agenda.

Å andra sidan får vi passa oss för att bli etnocentriska. Även om demokrati är gångbar i olika kulturella kontexter är den globala räckvidden hos den liberala, västerländska formen troligtvis begränsad. Därmed inte sagt att vi bör anta en absolut relativistisk syn på länders politiska system, men formen av demokrati måste anpassas till det specifika samhällets kulturella resurser, behov och omständigheter. Inte tvärtom.

Men. Att endast använda allmän rösträtt och fria val som måttstock på demokrati, utan referens till den människorättsliga situationen och medborgerliga fri- och rättigheter, leder alltid fel. Se på Hamas. Se på Chávez.

Mer läsning

Annons