Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RUNNBERG Nu har socialistpresidenten beordrat julstämning i Caracas

/
  • i onsdags var sista dagen att lösa in sina 100-bolivarsedlar i bankerna. Köerna växte långa i Caracas. Dessa sedlar svarade tidigare för 48 procent av pengamängden i landet.

Den rätta julstämningen vill liksom inte infinna sig i Caracas och det är inte svårt att förstå. Venezuela balanserar på konkursens rand.

Annons

Årets inflation på 475 procent (100 procent bara i november) beräknas av IMF nå 1660 procent nästa år om inte något görs. I dagarna lanseras enligt Reuters en sedel värd motsvarande 20000 bolivarer - 200 gånger mer än den tidigare största sedeln i Venezuela.

150000 venezolaner har enligt New York Times flytt landet bara i år och rapporterna om plundring, lynchningar och massdemonstrationer mot socialismen har avlöst varandra. Den enda ekonomin som levererar några varor är den svarta ekonomin - och Venezuela klassas av Transparency International som ett av världens mest korrupta länder (plats av 158 av 167 bedömda länder).

President Nicolas Maduro kallas i folkhumorn "S:t Nick" (tomten går under namnet Sankt Niclaus i stora delar av världen) efter att ha uppgraderat sitt presidentdekret från 2013.

Då samlade han tusentals barn i en park och deklarerade att julen var kommen! Han meddelade samtidigt att han beslutat att en stor kedja för hushållsapparater skulle rea ut sina varor med 70-procentig rabatt!

I år är det 200 affärer i Caracas som fått ett liknande påbud.

"Vår arbetarpresident har beordrat oss att garantera folket rättvisa priser och vi lyder. Dessa ekonomiska yrkesmördare kan inte ta vår glada jul ifrån oss!", säger William Contreras, chef för Nationella överstyrelsen för försvaret av socioekonomiska rättigheter (förkortas SUNDDE) i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP.

Skohandlaren Juan Veira i Caracas har två soldater vid butiksentrén som släpper in kunderna två och två. Tidigare hade han besök av regeringsagenter som satte upp ny prisinformation i skyltfönstren – en 30-procentig rea är påbjuden.

"Varför ska jag 'sälja skor' när jag ju ger bort produkterna?" säger Veira till AFP, som räknar med konkurs inom en månad. Men kocken Yaroski Mendoza är glad över rean, eftersom hon annars inte skulle kunna ha köpt en tröja med mindre än att dra ned på sin egen mat.

Det är möjligen fler i Venezuela som kommer att få en marginellt bättre jul, eftersom soldater gjort en razzia mot leksaksföretaget Kreisl och beslagtagit 3821000 leksaker i ett lager.

Vissa uppgifter gör gällande att de funnits i lagret sedan 2008 i väntan på ett fördelaktigt tillfälle att sälja dem och Kreisl har enligt CNN, av en talesperson för Myndigheten för rättvisa priser, anklagats för att "inte bry sig om barnens rätt att få en glad jul" och att vara skyldig till "bedrägeri mot vårt land".

Samtidigt nås ledarredaktionen av alarmerade rapporter om att politiker i Sverige fortfarande kallar sig "socialister", trots att genomförd socialism prövats för miljarder människor och aldrig fungerat.

Företeelsen att kalla sig så ska vara särskilt frekvent i det riksdagsparti som tidigare hyllat Venezuelas chavism, men som på senare tid varit märkbart tysta om landet.

Mer läsning

Annons