Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD försöker kontrollera ungdomsförbundet

Annons

Samtliga riksdagspartier i Sverige har ett ungdomsförbund och de spelar en viktig roll i svensk politik då de spelar en viktig roll för att rekrytera nya medlemmar till partierna. Att vara aktiv i ett politiskt ungdomsförbund ger en viktig demokratisk skolning och en förståelse för vikten av det demokratiska samtalet.

Men ungdomsförbunden är inte till för att vara stödtrupper för moderpartiet, tvärtom ska de ge möjlighet att vara med och utforma politiken. Inte sällan är ungdomsförbunden mer radikala än moderpartierna och tillåts också att vara det.

Ungdomsförbunden har alltså en viktig roll som pådrivare – och som plantskolor, många av partiernas ledande företrädare har ett förflutet inom ungdomsförbunden. Det är viktigt, och vitaliserande för politiken.

Nog händer det att ett och annat radikalt utspel från ungdomsförbunden ger moderpartiet huvudvärk, men i grund och botten stöttar partierna sina ungdomsförbund och låter dem vara en fristående del av partilandskapet.

Det finns dock ett undantag.

Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, håller med början i dag, fredag, och resten av helgen kongress i Älvkarleby och där väntar bland annat en strid om ordförandeskapet.

Den sittande ordföranden Gustav Kasselstrand utmanas av Henrik Vinge – tidigare pressekreterare hos Jimmie Åkesson – som av flera olika källor pekats ut som Sverigedemokraternas kandidat. Det vill säga: partiet vill placera "sin egen" kandidat i toppen av ungdomsförbundet och därmed försöka koppla greppet om även den delen av SD.

Bakgrunden är att SDU inte ställt upp på den "normalisering" som moderpartiet söker. Jimmie Åkesson och chefsideologen Mattias Karlsson (som nu är tf partiledare i Åkessons frånvaro) drev igenom förändringen i partiprogrammet som gett SD dess beteckning som "socialkonservativt". Detta för att fjärma sig från de rasistiska rötterna.

SDU och dess ordförande Gustav Kasselstrand står däremot för en renodlad nationalistisk linje.

Men bråket är egentligen inte ideologiskt. Läser man såväl SD:s som SDU:s partiprogram ser man att åsikterna inte skiljer sig åt nämnvärt. Även SD är, vad de själva än försöker kalla sig, för ett nationalistiskt parti.

Men fernissan är viktig för SD.

När Jimmie Åkesson och SD träffat europeiska systerpartier som franska ultranationalisterna Front National har det varit i mer informella sammanhang. Kontakterna och samarbetet finns där, men mer i det fördolda.

SDU däremot stoltserar med sina ungdomsförbundskollegor i Front National och med fascistiska partiet La Destras ungdomsorganisation.

SDU är med andra ord en mer ärlig spegelbild av moderpartiet. Inte konstigt att SD försöker ta kontroll över ungdomsförbundet.

Mer läsning

Annons