Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se till barnens bästa

/

Annons

I veckan anslöt sig kristdemokraternas ledare Göran Hägglund till den växande opinion i riksdagen som kräver ändring i utlänningslagen. Det handlar om den regel som kräver att asylsökande som fått avslag måste åka tillbaka till sitt hemland och vänta i minst sex månader för att kunna göra en ny ansökan. Det är en regel som ofta, allt för ofta, får absurda konsekvenser.

Gång på gång rapporteras det i medierna om asylsökande som har hunnit skaffa sig jobb, gifta sig och få barn innan den skandalöst sega och utdragna asylprocessen kommer fram till ett avslag. Konsekvensen blir då att vederbörande, nybliven mamma eller pappa, tvingas lämna sitt barn under minst ett halvår, trots att föräldraskapet i sig innebär att man får uppehållstillstånd.

Resan till hemlandet blir alltså en byråkratisk absurditet, dyrbar och plågsam för den oftast fattige asylsökande, och för familjen i övrigt. Det är naturligtvis bisarrt, men det är också ett brott mot FN:s barnkonvention. Den som studerar artikel nio, den som handlar om barns rätt till sina föräldrar finner att ”konventionsstaterna ska säkerställa att ett barn inte skiljs från sina föräldrar mot deras vilja utom i de fall då behöriga myndigheter, som är underställda rättslig prövning, i enlighet med tillämplig lag och tillämpliga förfaranden, finner att ett sådant åtskiljande är nödvändigt för barnets bästa”.

Översatt till begriplig svenska innebär det att man alltid ska se till barnets bästa i första hand. Undantagslöst. Endast om barnet misshandlas eller på annat sätt far illa får man skilja barnet från föräldrarna.

Mot denna artikel nio i barnkonventionen bryter Sverige ideligen. Varje år fälls Sverige av berörda FN-organ i ett pinsamt högt antal fall för brott mot barnkonventionen.

Migrationsverket har under det senaste året bearbetat migrationsminister Tobias Billström, m, utan någon som helst framgång. Trots att det, enligt Migrationsverket, handlar om mellan tio och tjugo fall där Sverige riskerar att bryta mot barnkonventionen bara i år, nöjer sig migrationsministern med att hänvisa till en utredning om den nya utlänningslagen som kan blir klar tidigast i februari nästa år.

Det duger inte. Politik kan inte bara bestå av hjärna. Det måste också finnas utrymme för hjärta. En snabb riksdagsbehandling borde räcka för att ta bort ”idiotregeln” om hemresa för ny asylansökan.

Det är ju ändå barnens bästa det handlar om, barnen som vi alltid måste sätta i första rummet. För ett litet barn är sex månader utan mamma eller pappa ett helt liv. Bespara dem den plågan...

GD 24 NOVEMBER 8002

Mer läsning

Annons