Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sila mygg, svälja kamel

/

Annons

Larmet om dioxin i fläskkött från Irland, nu vidgat med uppgifter om att även nötkött kan innehålla giftet, bör tas på allvar även om risken för förgiftning av svenska konsumenter är minimal. Dioxin är dock så ytterst hälsovådligt att bara risken att det kan slinka med i mathantering är illavarslande.

Vi har haft två stora giftaffärer tidigare. Den första var den belgiska dioxinskandalen från 1999 då giftet blandats i foder, den belgiska regeringen tvingades avgå och EU kraftigt skärpte hygienreglerna för medlemsländerna.

Den andra skandalen var galna ko-sjukan som främst slog till i England. I det fallet var djurfodret också grundorsak. Att det är riskabelt när föda smittas i den storskaliga mathantering visas bland annat av forskare som uppskattar att omkring 8 000 fall av cancer orsakades av den belgiska dioxinskandalen.

Det nu aktuella dioxinkonstaterandet i Irland är en ekonomisk katastrof där. Upp till 100 000 djur kommer att nödslaktas och den totala förlusten i pengar beräknas uppgå till 4,5 miljarder kronor.

Även om inga skador konstaterats i Sverige är det hela illa nog för en del företag. Findus och Dafgårds har snabbt fått dra tillbaka produkter, snabbmatskedjan Subway stoppar också ett par av sina produkter. Även Atria och Gelita har tagit in fläsk från Irland. Sammanlagt tycks 152 skolor, sjukhus och äldrebonden ha köpt köttbullar och Biff Lindström tillverkat på irländskt kött. Detta är vad som framkommit hittills.

När maten transporteras över världen måste hanteringen uppfylla hygienkraven. EU rekommenderar minst tio dioxintester årligen av kött, men konstigt nog nonchalerar Sverige direktivet. Livsmedelsverket utför tester bara vartannat år, med hänvisning till kostnader och producentlandets kontrollansvar! Det är verkligen att ta lätt på uppgiften allrahelst som vi svenskar ligger nära toleransgränsen för dioxin på grund av vår fiskkonsumtion från Östersjöområdet.

Mot nonchalansen av riskerna för internationellt spridda matföroreningar kan ställas de närmast hysteriska hygienkrav som svenska myndigheter påför korvgubbar samt småkök på daghem, äldreboenden och skolor.

Tidigare kunde dagisbarnen få vara med och baka, men det är i dag omöjligt om inte köket uppfyller högt ställda krav. Saniteten, så som den formuleras, tillåter inte sådant.

Man kan ju fråga sig varför inte myndigheterna enligt denna hygienteori avråder från matlagning i hemmen?

Det är inte i småköken farorna finns utan i den globala mat- och råvaruhanteringen. Men den har Sverige uppenbarligen inte råd att kontrollera. Myndighetssverige silar mygg och sväljer kameler.

GD 11 DECEMBER 2008

Foto:SCANPIX

Mer läsning

Annons