Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: Har framtidens sjukhus blivit till en direktörernas kamp?

Annons
Så ska Hudiksvalls framtidssjukhus se ut när det är klart. Kanske.  Ritning hämtad från region Gävleborg

Ekonomidirektören hävdar att region Gävleborg beställt konsultutredningar för 91 miljoner kronor som är oanvändbara.

"Det är fel" kontrar fastighetsdirektören.

Så vad är det som gäller egentligen?

Framtidsbygget som ska ge oss två utbyggda och renoverade sjukhus i länet till en planerad kostnad av fem miljarder kronor skapar turbulens redan på planeringsstadiet.

Brist på transparens och insyn kan vara en förklaring. Onekligen har prestigebygget fått en trög start.

Om ett bygge kostar hälften av regionens hela årsbudget (10 miljarder) så är det klart att ansvariga blir nervösa. Allra helst om man inte delar samma verklighetsbeskrivning.

Drygt 500 miljoner är avsatta till projekteringen, som nu pågår. Tidigare i år tvingades regionen upphäva den upphandling av teknikkonsulttjänster som gjorts sedan det visat sig att upphandlingen inte skett på rätt sätt.

En upphandling värd 220 miljoner kronor.

Ekonomidirektör Bo Svedberg säger ett... Foto: arkiv

Och i början av november hävdade alltså ekonomidirektören (Bo Svedberg) i regionen att de utredningar som lagts fram (till ett värde av 91 miljoner kronor) inte gick att använda.

"Vi gick under sommaren igenom de ritningar och det planeringsunderlag som gjorts och värderade det. Vi konstaterade att det mesta av det inte kan användas" för att citera ekonomidirektören rätt.

Framför allt skulle orsaken ha varit att planeringen av lokalerna inte stämde. Det vill säga tillgången på vårdplatser. Detta har ifrågasatts tidigare då det blev känt att konsulterna räknade med att en framtida avancerad medicinsk teknik skulle förkorta vårdtiderna för patienterna i Gävleborg. Ingen hänsyn togs till att vi har en åldrande befolkning, att människor lever längre och att vi i dag dras med ständiga överbeläggningar och korridorvård.

Att direktörerna är oense redan på projekteringsstadiet bådar inte gott.

"Den politiska styrningen av Framtidsbygget har hittills legat på fastighetsutskottet men kommer föras upp på en högre nivå" förklarade regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg (S) men tillägget att hon var bekymrad över den uppkomna situationen.

Fastighetsdirektör Helena Ribacke säger något annat.... Foto:arkiv

Nu försvarar sig fastighetsdirektören (Helena Ribacke) och menar att alla ritningar och rapporter visserligen inte kommer att användas. Men pengarna som de har kostat, har ändå kommit till nytta. Det hela skulle handla om en bokföringsteknisk manöver.

Det är alltså en omöjlighet att lägga en exakt beställning på Framtidsbygget från början, eftersom så många professioner har önskemål på slutresultatet. Det kan man förstås köpa med tanke på att ett sjukhusbygge är en komplicerad historia. Å andra sidan skulle man kunna ta in alla synpunkter i förväg och be konsulterna tillfredsställa önskemålen, i stället för tvärtom.

Nåja, vi får hoppas att regionens Framtidsbygge sköts professionellt och att skattepengarna används med stor varsamhet.

Att direktörerna är oense redan på projekteringsstadiet bådar inte gott.

Läs ledaren: Regionen, ett paradis för skatteslösare

Läs ekonomidirektören om oanvändbara ritningar

Läs Fastighetsdirektörens dementi

Mer läsning

Annons