Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: Politikerna gömmer sig bakom direktörerna

Artikel 3 av 3
Framtidsbygget
Visa alla artiklar

Annons
Hudiksvalls sjukhus ingår i Framtidsbygget. Foto: arkiv

Dagens, för att inte säga årets understatement har härmed levererats av region Gävleborgs fastighetsdirektör Helena Ribacke till P4 Gävleborg:

"Här är det lätt att få uppfattningen att vi inte haft så bra koll som vi borde ha haft".

Det är hennes kommentar till att arkitektfirman White arkitekter nu kräver regionen på 11 miljoner kronor för avtalsbrott.

Och fler miljonkrav är att vänta från andra konsultfirmor. Så det är nog tur att region Gävleborgs regiondirektör beslutat sig för att dra ner på julfestandet för personalen. Skattepengarna behövs till annat.

Det är det så kallade Framtidsbygget, det vill säga ett nytt sjukhus i såväl Gävle som i Hudiksvall som får dessa kostsamma efterverkningar. Och det innan någon spade satts i marken, innan ens ritningar och projektering är klara.

Det är fortfarande oklart vad som är orsaken till att regionens tjänstemän trampat så gruvligt snett i hela upphandlingen. Ännu dimmigare tycks det vara med ansvarsutkrävandet.

Den politiska ledningen i region Gävleborg måste väl ändå vara medveten om att det är den som får svara inför länsinnevånarna?

Läs ledaren: Regionen, ett paradis för skatteslösare

Framtidsbygget är ingen liten affär. De nya och renoverade sjukhusen beräknas kosta 5 miljarder, vilket är hälften av regionens hela årsbudget.

500 miljoner avsattes till projektering.

För en tid sedan var vi många som häpnade när ekonomidirektören hävdade att de konsultutredningar han fått in var oanvändbara. 91 miljoner kronor (av de 500) var så att säga kastade i sjön.

Ekonomidirektören fick sedan svar på tal, av bland annat fastighetsdirektören, som hävdade att ekonomidirektören var ute och cyklade. Det var bara en bokföringsteknisk piruett – inga pengar i sjön alltså. Förfarandet framställdes också som det mest naturliga i världen, att man totalsågade anlitade konsultföretag med förevändningen att det inte är brukligt att bygga enligt det första förslaget.

Läs ledaren: Har framtidens sjukhus blivit direktörernas kamp?

Så vem ska vi lita på? White arkitekter, som är en mycket etablerad firma i hela Skandinavien, har aldrig varit med om något liknande, att avtal bryts på det här sättet. De följer nu bara byggbranschens regler och kräver ersättning för den personal som arbetat för region Gävleborg, men som nu står utan uppdrag.

Till saken hör också att regionen anklagas för brott mot upphandlingslagen i den här affären. Man trodde (!) att man kunde luta sig mot ett ramavtal man hade för tekniska konsulttjänster, varpå förbigångna företag reagerat.

Utan att vara expert på vare sig byggbranschen, upphandlingsförfaranden eller arkitektutredningar måste man ändå konstatera att Framtidsbygget håller på att utvecklas till en politisk mardröm.

Och som sagt, den vårdslösa hanteringen av skattepengar går inte att ta miste på. Det vore klädsamt om politiken slutade huka bakom direktörerna och förklarade sig.

Liksom Gävle sjukhus som också ska byggas om. Foto: arkiv

Läs nyhetsartikeln: Regionen krävs på 11 miljoner

Alla artiklar i
Framtidsbygget
Annons