Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: Regionen har fastnat med skägget i vindkraftssnurran

Region Gävleborgs vindkraftssatsning i Småland börjar anta rent thrillerbetonade former.

Annons

Satsningen på vindkraft blev en fiaskoaffär för region Gävleborg.

Visserligen har ledarsidan varit kritisk från början. Men då av rent ekonomiska skäl: Varför ska drygt 70 miljoner av Gävleborgarnas skattepengar satsas i vindkraftsbyggen över huvud taget och dessutom i en helt annan del av Sverige?

Men nu har regionens chefsjuris t alltså utrustat tre personer med ett dokument där det står att Region Gävleborg har tillträtt som verksamhetsutövare och att det nu ska utföras en inspektion av anläggningen. Det låter förstås inte så farligt men fortsättningen...

Ska en politiskt styrd och offentlig verksamhet skicka ut några slags hejdukar som bryter sig in i en anläggning för att man inte kan komma överens om vem som är den rättmätiga ägaren?

Med hjälp av något som ser ut som en vinkelslip forcerar de utsända under påskhelgen ett hänglås och en ståldörr till vindkraftsanläggningen i Torsås, varpå personalen larmar polisen. Efter förhör konstaterar åklagaren att det handlar om en civilrättslig tvist, varpå fallet läggs ner.

Tvister kan visserligen spåra ur, men ska en politiskt styrd och offentlig verksamhet skicka ut några slags hejdukar som bryter sig in i en anläggning för att man inte kan komma överens om vem som är den rättmätiga ägaren?

Hela vindkraftssatsningen har varit ett sorgebarn från början till slut. Och varför inte regionledningen kunde backa medan tid var, är obegripligt.

Läs gärna: Vad har ni emot sjukvård?

Redan 2012 uppmärksammade jag den märkliga idén om en vindkraftssatsning i Torsås, som endast skulle tillgodose regionens elbehov till 30 procent:"Eva Tjernströms (nu Lindberg) resonemang går ut på att det här en lönsam affär. Egenproducerad vindkraftsel är skattebefriad. Enligt ledningens beräkningar skulle detta spara tre miljoner om året."Oklart om så skett.

Läs också: backa ur vindkraftsfiaskot!

Men 2015 ifrågasattes lagligheten i certifieringen: "Vad som inte verkar helt lagligt just nu, enligt certifieringsexperten Claes-Erik Simonsbacka som värnar om säkerheten för tredje man, är att de olycksaliga vindkraftverken inte uppfyller EU:s maskindirektiv.Torsås kräver tystare vindkraftverk."

Regionrådet Karin Jansson (MP) tillstod då att dittills hade miljösatsningen enbart inneburit problem.Så vad ska man säga nu?

Den senaste tiden har tvisten handlat om att region Gävleborg inte betalar för service och underhåll enligt företaget Green Extreme som driver vindkraftverken. I julas valde företagen att låta vindsnurrorna stanna, som påtryckningsmedel. Regionen hävdar att de måste få tillträde och det hela har resulterat i ett storbråk om äganderätten till vindkraftverken.Så länge tvisten pågår kan ingen svara på vem som har rätt eller fel. Eller hur en inbrytning i vindkraftverken kunde sanktioneras. Det enda man kan konstatera, hur efterklokt det än låter, är att bekymren hade kunnat undvikas. Om ni lyssnat på dem som opponerade sig redan 2012.

Mer läsning

Annons