Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMS:a ocker

Annons

Finanskrisen får sms-lånen att skjuta i höjden. Kronofogden befarar att antalet ansökningar om betalningsföreläggande från sms-företagen kommer öka med hundra procent.

I brottsbalkens nionde kapitel, femte paragraf finns lagen mot ocker. Där står bland annat att man inte får nyttja någons lättsinne eller trångmål. För ocker kan också den som ”bereder sig ränta eller annan ekonomisk förmån, som står i uppenbart missförhållande till motprestationen” dömas.

Har man inte tusen kronor denna månad har man med stor sannolikhet inte trettonhundra nästa. De flesta som sms:ar ”låna” och sitt personnummer till ett av de kreditinstitut som lånar ut små, snabba, kontanter borde rimligen falla under kategorin lättsinne eller trångmål.

Och att låna ut 3 000 kronor mot 600 kronor i ”avgift” ger den hisnande effektiva räntan på 792 procent. Vilket torde vara i missförhållande till motprestation.

Enligt Dagens Nyheter så räknar kronofogden med att så många som 60 000 personer kommer att få betalningsanmärkning på grund av dessa snabba lån. De företag som sysslar med den här sortens kreditgivning borde fällas för ocker. Annars är lagen verkningslös och borde omedelbart stärkas.

Nu förbereder Justitiedepartementet ett lagförslag som stramar åt marknaden för sms-lån. Genom en förändring av konsumentkreditlagen kan regeringen komma åt företag vars affärsidé bygger på dröjsmålsräntan och inkassokostnaderna. Alla typer av mindre lån är inte skadliga, men många är det. Tyvärr.

Mer läsning

Annons