Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart vänder det

Annons

Den borgerliga regeringens tredje vinter ser ut att bli den bistraste. ”Några skitår väntar”, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, m, och myntar ett uttryck. Han tänker givetvis på jobben, de som nu försvinner i en hisnande fart.

Oppositionen vill förstås öppna alla kranar och dränera statskassan totalt. Pengar ska utan hänsyn till konsekvenserna kastas ut åt höger och vänster varhelst det kan anas ett behov. Välfärden står nämligen på spel...

Det gör den ju inte alls. Jo, möjligen om oppositionen får som den vill. Men finansminister Anders Borg, m, drar åt knuten i nacken, sätter klackarna i backen och vägrar att spela med. Det gör han alldeles rätt i. Sverige har fortfarande urstarka statsfinanser, det finns pengar i kassan efter de många goda åren. Det är pengar som inte ska förslösas på redan förlorade jobb, utan på att skapa nya.

Sverige har gått igenom kriser förr, kriser som fått domedagsprofeterna att samlas och mässa om den kommande undergången. Senast var det varven. Svenska varv envisades med att bygga dyra fina oljetankrar som ingen ville köpa eftersom japanerna byggde minst lika fina båtar till halva priset. Eller något åt det hållet.

Den svenska regeringen, också då borgerlig, öste friskt ur statskassan. Så där en 35 miljarder kronor rätt ut i sjön. Bokstavligt talat. Någon har räknat ut att det hade blivit billigare att ge varje varvsanställd en dryg miljon kronor i avgångsvederlag...

Nåväl, de svenska varven förstatligades och blev AB Svenska varv. Nu finns de inte längre.

Inte blev Sverige fattigare för det. I Malmö som förlorade Kockums växte andra jobb fram, inom bland annat tjänstesektorn.

Man kan jämföra med dagens kris för bilindustrin. Ska staten satsa en massa miljarder på att rädda Volvo och Saab. Naturligtvis inte. Vill inte köparna ha svenska bilar så hjälper det inte hur många miljarder regeringen pytsar in. Och var någonstans står det skrivet att Sverige i all evighet ska tillverka bilar?

Skulle svensk bilindustri gå i graven, vilket inte alls är säkert, så överlever vi också det. Annan tillverkning, andra jobb kommer i stället. Det visar varvskrisen och det visar, för den som vill gå längre tillbaks i historien, tekokrisen och vem minns i dag den svenska skoindustrin?

Snart väntar bättre tider. Konjunkturen går ner nu, men den kommer att gå upp igen. Så har det alltid varit, så kommer det alltid att förbli...

Och apropå det...

God jul kära läsare!

Mer läsning

Annons