Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sten i glashus

Annons

Den såg ut som den ammunition socialdemokraterna behövde; World Economic Forums senaste index över genergapet. I det har Sverige dalat från första till tredje plats.

Mona Sahlin var snabb med att beskylla regeringens jämställdhetspolitik för att inte hålla måttet: ”Vi har under den moderatledda regeringen trillat ner till tredjeplatsen”, konstaterade hon.

Partikollegan Monica Green konfronterade på fredagen jämställdhetsminister Nyamko Sabuni i en interpellationsdebatt i

riksdagen: ”Regeringens politik slår hårt mot kvinnorna. Jämställdhet står inte högt på den politiska agendan”, slog hon fast.

Men vad visar egentligen rapporten? Jo, att de data som puttar ner Sverige från förstaplatsen ungefärligt härrör sig från åren 1998-2006. Då regerade socialdemokraterna. Kritiken faller med andra ord tillbaka på Mona Sahlin själv. Det måste kännas snopet att göra en sådan miss samtidigt som socialdemokraterna i dagarna lanserat en ny braskande kampanjhemsida om jämställdhet.

Monica Green försökte hålla skenet uppe i riksdagsdebatten genom att kritisera regeringen för att inte vilja kvotera bolagsstyrelser och för att Nyamko Sabuni inte kallar sig för feminist. Men att kritiken inte gick djupare än så är ett indirekt erkännande av att regeringens jämställdhetspolitik inte är så dåligt som socialdemokraterna försöker göra sken av. Tvärtom.

Mer läsning

Annons