Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige närmare världen

Annons

I tider av ekonomiska kriser hotar alltid protektionism. Länder slår vakt om sitt och försöker dra åt sig fördelar på bekostnad av andra. Mekanismen har alltid funnits och protektionismen har periodvis upphöjts till statskonst. I dag anses med rätta begränsningar av handelsfrihet mellan länder som bromsar i den ekonomiska utvecklingen och i stora frihandelsrundor försöker länderna begränsa handelsrestriktionerna och öppna för en vidare handel. Även om WTO-arbetet lyckats i olika avseenden återstår mycket att göra, även i liberala länder. I det avseendet har världen rätt att ställa förhoppningar på USA:s nya ledning.
När utrikesminister Carl Bildt nu skissar på det kommande årets arbete nämner han just att risken för populistisk protektionism kan göra den pågående recessionens onda mångdubbelt värre. Öppna handelssystem är en nödvändighet för att de internationella finansiella ansträngningarna ska lyckas och utan denna öppenhet är alla nationella räddningspaket dömda till miserabelt misslyckande.
I krisens spår sjunker tillväxten globalt ner mot noll och då är det ännu mera viktigt vad gäller de svaga länderna att världshandeln hålls uppe. Sammanbrott där och oroligheter riskerar att bryta ut.
I det sammanhanget tillbakavisar Bildt kritiken mot kapitalismen. De som skriker högst står handlingsförlamade när det gäller vad som faktiskt bör göras för att föra i grunden så framgångsrika öppna ekonomier ur krisen. Bildt tar också upp klimatfrågan i förhållande till den ekonomiska krisen. Det är symtomatiskt för läget att klimathotet skjuts åt sidan. Vi har dock skyldighet att försöka förebygga den kommande klimatkrisen, dagens problem får inte får inte blockera möjligheten att hantera morgondagens.
Allt det här kommer 2009 närmare i den meningen att Sverige från årsskiftet ingår i den trojka som leder EU för att andra halvåret ta över ordförandeskapet. Det är klart att vi då särskilt nära får arbeta för att stärka samarbetet mellan EU och USA och inte minst att vi får ett ansvar för att EU, som nu är den starka gröna kraften i världen utvecklar klimatfrågan dramatiskt intensifierar dialogen med USA, Kina, Indien och Brasilien. De stora betydelsefulla aktörerna måste upp på vagnen.
EU involveras också i de konflikter som pågår, i varje fall som medspelare i försöken att skapa fred och lugn. Fred och trygghet i världen är bara visioner, mål att sträva mot, det måste alla inse. Men att inte nå målet innebär inte att vi inte måste sträva i den riktningen.
Det är vägen som är mödan värd. Det går inte för mäktiga EU att bara se på när våldet regerar regioner, som iAfghanistan, Pakistan och Israel-Palestina.
2009 blir Sveriges stora europeiska år, konstaterar Bildt, och det kompletteras med att vi i år också ska ha val till EU-parlamentet, vara med och utse en ny EU-kommission och försöka behärska folkomröstningen på Irland.
GD 5 JANUARI 2009

Mer läsning

Annons